nieuws

Dimbare straatlantaarns in Leiden

Geen categorie

De Uhlenbeckkade in Leiden wordt in het vervolg verlicht door dimbare led-straatverlichting. Naar eigen zeggen is Leiden de eerste gemeente waar een proef wordt gedaan met dimmers op straatlantaarns. Volgens de gemeente verbruiken de lantaarns 65 procent minder energie en leveren ze toch goede verlichting.

Dimbare straatlantaarns in Leiden

De verlichting wordt gedimd naarmate de avond vordert en minder mensen gebruikmaken van de straat, lichtte een woordvoerster toe. Zo schijnen de lampen tijdens donkere dagen vanaf half zeven in de ochtend met 90 procent. Na acht uur ’s avonds verlichten de lampen met 60 procent de straten. Van middernacht tot vijf uur in de ochtend doen de lampen met 45 procent hun werk. Tussen vijf uur en half zeven in de ochtend geven de lampen met 60 procent licht. 

Volgens uitvoerder Liandyn (adviesbureau voor inrichters van de openbare ruimte) is de techniek goedkoper, milieuvriendelijker en komt de veiligheid van het openbare straatleven niet in gevaar. 

De straatlantaarns met dimmers zijn een proef die een jaar duurt. 

www.liandyn.nl

Reageer op dit artikel