nieuws

Arco wint Woonbeurspin 2009

Geen categorie

Meubelfabriek Arco is de winnaar van de Woonbeurspin 2009. De fabrikant van woon- en projectmeubelen levert al jaren een wezenlijke bijdrage aan de status en ontwikkeling van vormgeving in Nederland. Arco krijgt de vakprijs op maandag 28 september opgespeld tijdens de Woonbeurs Amsterdam.

De Woonbeurspin is een Nederlandse onderscheiding voor een persoon of organisatie die belangrijk is voor het Nederlandse interieur. De pin wordt ontworpen door de winnaar van vorig jaar, Jurgen Bey. De jury, bestaande uit Ed Annink (Ontwerpwerk), Jurgen Bey (Studio Makkink & Bey), José Molenaar (Eigen Huis & Interieur) en Daan van Trigt (HPR Organisatie), vindt Arco de terechte en overtuigende winnaar vanwege haar solide koers en avontuurlijk opdrachtgeverschap.

Arco wordt op de Woonbeurs Amsterdam toegevoegd aan de expositie Lane of Fame. De zeventiende editie van de Woonbeurs Amsterdam vindt plaats van 26 september tot en met 4 oktober in de Amsterdam RAI. In de Lane of Fame worden werken, ideeën en schetsen van de zestien verschillende pinwinnaars tentoongesteld. 

Transformaties  

In 2005 vierde meubelfabriek Arco uit Winterswijk haar honderdjarige bestaan. In de eeuw die voorbij is én in het nieuwe millennium heeft het bedrijf een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Begonnen als producent van klassieke kleinmeubelen heeft Arco zich vooral de laatste vijf jaar bewezen als internationaal toonaangevend aanbieder van designmeubels voor de woon- en projectmarkt. Het honderdjarig bestaan leidde in 2005 tot het – inmiddels befaamde –   project Arco 12. Het bedrijf benaderde twaalf jonge, veelbelovende ontwerpers om op persoonlijke wijze te reageren op de producten, het productiesysteem en het imago van Arco. 

Wat een ludieke presentatie in het Museum voor Moderne kunst in Arnhem had kunnen blijven, bleef geen eenmalige exercitie. De Arco directie greep het aan om na te denken over de toekomst en nieuwe richting van het bedrijf. Jurgen Bey, Ineke Hans, Dick van Hoff, Michiel van der Kley, Ruud-Jan Kokke, Joris Laarman, Miriam van der Lubbe, Bertjan Pot, Studio Job, Floris Schoonderbeek, Frank Tjepkema en Laurens van Wieringen lieten Arco de kracht van design beseffen. De afgelopen jaren heeft Arco in samenwerking met externe ontwerpers een reeks innovatieve producten met succes gelanceerd. 

Op dit moment staat Arco voor een nieuwe uitdaging. Wim van Ast trad begin dit jaar terug als directeur, zoon Jorre van Ast is inmiddels als creatief directeur (en vierde generatie Van Ast) bij het bedrijf betrokken. Henk Eigenbrood werd tot algemeen directeur benoemd. 

www.arcomeubel.nl 

Reageer op dit artikel