nieuws

Amsterdamse Vinex-wijk IJburg bestaat vijf jaar en viert feest

Geen categorie

De Amsterdamse Vinex-wijk IJburg gaat, wanneer het volledig gereed is, bestaan uit verschillende losse eilanden en plaats bieden aan ruim 45.000 bewoners. Binnenkort nadert het eerste deel zijn voltooiing. Het Blauwe Huis blikt tot 9 augustus samen met kunstenaars, architecten, wetenschappers en andere cultuurmakers vanuit de hele wereld terug op de eerste jaren van IJburg en vergelijkbare ontwikkelingen elders. Aan de hand van thema’s zoals Instant Stedelijkheid, Gastvrijheid en Collectieve Narrativiteit vinden lezingen, discussies, workshops en presentaties plaats.

Amsterdamse Vinex-wijk IJburg bestaat vijf jaar en viert feest

De betonnen bak van de toekomstige sporthal van IJburg fungeert als symposiumlocatie. Maartje Dros en Francois Lombarts hebben met behulp van bouwmaterialen een tijdelijke symposiumruimte ingericht. Daarnaast hebben ze met dit materiaal het motel Out of the Blue opgezet waarin vijftig deelnemers kunnen verblijven. Wie het symposium nu nog wil bijwonen zal echter elders onderdak moeten vinden, aangezien het motel al volledig is volgeboekt. 

Afgelopen maandag 3 augustus is het symposium geopend door stadsdeelwethouder Dennis Straat. Hij ging in op de bijdrage van Het Blauwe Huis aan de ontwikkeling van IJburg. Samen met Igor Rovers van Projectbureau IJburg heeft hij als onderdeel van het project Parade der Stedelijkheid een jaar lang spreekuur gehouden in Het Blauwe Huis. Bewoners met ideeën, voorstellen, vragen of problemen konden tijdens dit spreekuur direct spreken met de ontwikkelaars van het gebied. 

Ook de komende dagen wordt het verlangen naar een maakbare samenleving aan de hand van visies vanuit alle hoeken van de wereld ter discussie gesteld. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via info@blauwehuis.org

Reageer op dit artikel