nieuws

24H>architecture ontwerpt Milieu Educatie Centrum in Assen

Geen categorie

24H>architecture heeft samen met adviesbureau ABT, DGMR bouw, Amic consultants en Plaungsgruppe Oberhausen de opdracht gekregen om het nieuwe Milieu Educatie Centrum in Assen te ontwerpen. In de strijd om de opdracht liet het architectenbureau in de tweede ronde RAU architecten en TWA architecten achter zich. De nieuwbouw huist tentoonstellingsruimtes, kantoren, horecavoorzieningen en faciliteiten voor de naastgelegen kinderboerderij en wijkpost.

Het ontwerp heeft een ecologische insteek. Deze wordt benadrukt door de integratie van het omliggende Asserbos. Het noordelijke deel van het gebouw is te beschouwen als een continuering van het schapenweiland dat op het hellende dak doorloopt. Het hellende dakoppervlak aan de zuidzijde wordt gebruikt voor thematische tuinen voor de bezoekers. 

In het ontwerp worden natuurlijke materialen toegepast, zoals groene daken, vergrijzend hout, verwerend steen en een zoutgevel die door de grazende koeien kan worden afgelikt. Een zonnetoren maakt tevens deel uit van het plan. Deze doet dienst als uitkijktoren, landmark en voorziet het gebouw van natuurlijke ventilatie. 

Daarnaast is het gebouw voorzien van zonnecollectoren en –cellen voor de opwekking van eigen elektriciteit. De koeling van het gebouw geschiedt via het water van het naastgelegen meertje, verwarming wordt gerealiseerd door gefilterd zonlicht en een biomassa-installatie die gevoed wordt door de afvalstoffen van de nabijgelegen kinderboerderij. 

De oplevering van het Milieu Educatie Centrum is voorzien in 2011. 

www.24H.eu

Reageer op dit artikel