nieuws

Merken slaan handen ineen voor duurzaamheid

Geen categorie

Gispen Inrichters, Legrand Nederland, Wim van Rooijen Beheer, DTZ Zadelhoff en Philips hebben een intentieovereenkomst gesloten met betrekking tot de ontwikkeling van zogenaamde SEM-producten voor de commerciële markt. Dit zijn Sociaal-, Economisch- en Milieuverantwoorde producten, oftewel ‘duurzame’ producten.

De opzet is geïnspireerd op de Cradle-to-Cradle-filosofie van William McDonough en Michael Braungart. C2C gaat uit van de ontwikkeling van producten die aan het einde van hun levensduur terug kunnen worden geven aan de natuur zonder gevaar voor het milieu, dan wel dat de grondstoffen opnieuw zijn te gebruiken zonder verlies van kwaliteit. 
De samenwerkende partijen richten zich in eerste instantie op de ontwikkeling van commercieel onroerend goed en de inrichting daarvan. Uitgangspunt is dat de geleverde goederen in eigendom blijven van de producent/leverancier. 

De deelnemers gaan uit van de realisatie van gebouwen gebaseerd op zoveel mogelijk bestaande, haalbare SEM-producten, zodat deze direct in de markt kunnen worden gezet. Denk hierbij aan zaken als zonnecollectoren, windenergie en sedumdaken. Verwacht wordt dat op korte termijn overeenstemming wordt bereikt met een ontwikkelaar over de realisatie van een SEM-gebouw (circa 1500 vierkante meter) binnen een groter project. De onderhandelingen zijn in een ver gevorderd stadium. 

De partijen verwachten dat zoveel ervaring zal worden opgedaan, dat gaandeweg nieuwe producten kunnen worden toegevoegd aan het concept. Inmiddels hebben ook tal van andere bedrijven zich gemeld bij de initiatiefnemers en hun belangstelling voor deelname getoond. Het initiatief presenteert zich onder de werknaam: ‘Tomorrow Starts Today’. 

www.gispen.nl 

Reageer op dit artikel