nieuws

KCAP deel van winnend team voor ‘Zukunft Killesberg – Think k’ Stuttgart

Geen categorie

KCAP Architects en Planners maakt deel uit van het winnende internationale architectenteam waarmee projectontwikkelaar Fürst Developments de prijsvraag voor investeerders ‘Zukunft Killesberg – Think k’ Stuttgart heeft gewonnen.

KCAP-groot.jpg
Terrashuizen, KCAP Architects & Planners

De Gemeente Stuttgart geeft daarmee het startsignaal voor de bouw van een nieuw stadskwartier op de Killesberg Stuttgart, nabij de beroemde Weissenhofsiedlung. Tussen 2010 en 2012 zal er op een bruto vloeroppervlak van 50.000 vierkante meter een gemengd programma worden gerealiseerd bestaande uit woningen, kantoren, horeca, winkels, een kinderdagverblijf, een stadhuis en het stadsdeelcentrum Forum K.  

Baumschlaer Eberle.jpg    chipperfield.jpg
Stadsvilla’s, Baumschlager Eberle      Turmhaus, David Chipperfield Architects

KCAP’s ontwerp omvat drie verschillend gedimensioneerde  terrassenhuizen. De variatie van de volumes creëert een individuele uitstraling van elk gebouw en biedt mogelijkheid tot identificatie voor de bewoners. Binnen dit concept wordt een aantal woningtypes aangeboden, van types met klassieke plattegronden tot types met een open plan. Elk appartement is aan drie zijden voorzien van daglicht en heeft zicht op het park.

Scenario, Ingang Kochk.jpg    Think K-Zukunft Killesberg.jpg
Scenario, Ingang Kochenhof,               Think K, toekomst Killesberg
Barkow Leibinger

Het terras wordt voortgezet in het buitenterrein, waardoor hoogtemodulaties ontstaan. Daardoor kunnen buitenruimtes worden gedifferentieerd in publieke circulatieruimtes, semipublieke verblijfsruimtes en privé ruimtes. Terrassen en tuinen dienen als geleidelijke verbinding tussen binnen en buiten. Door de positie van de gebouwen ontstaan diverse visuele verbindingen binnen het ensemble en naar het park. 

Forum K en het Kreativ.jpg    Grune Piazza, links he.jpg
Forum K en het Kreativquartier            Grune Piazza, links het Kreativquartier
Ortner&Ortner                                          op de achtergrond Forum K

De gebouwen worden uitgevoerd in massief metselwerk met lichtkleurige klinkersteen. De gevels tonen verschillende reliëfs. Dezelfde steen wordt toegepast bij de omranding van de tuinen en delen van de bestrating. 

KCAP werkte samen met de drie architectenbureaus David Chipperfield Architects (Berlijn/Londen), Ortner und Ortner Baukunst (Berlijn/Wenen) en Baumschlager Eberle (Lochau/Vorarlberg). Elk bureau ontwikkelde individuele architectonische concepten op basis van het masterplan van Ackermann und Raff. 

www.kcap.eu
Afbeeldingen: Fürst Developments

Reageer op dit artikel