nieuws

Jonkman Klinkhamer wint Europese selectie voor uitbreiding Theater de Vest in Alkmaar

Geen categorie

Het architectenbureau Jonkman Klinkhamer heeft de selectie voor de uitbreiding van Theater de Vest in Alkmaar gewonnen. In de strijd lieten ze Mecanoo, UNStudio, Greiner Van Goor Huijten architecten en Atelier Kempe Thill achter zich.

Het ontwerp voor de uitbreiding bestaat uit een nieuwe grote zaal, een nieuw toneelhuis en een stapeling van foyers en werkruimtes. Bestaande constructies zijn hierbij zoveel mogelijk behouden. Een vlakke vloerzaal en een vergadercentrum komen boven de huidige horecagelegenheid. 

De grote zaal heeft 925 zitplaatsen: 625 stoelen in de zaal en 300 op het halfronde balkon. Deze opstelling refereert aan de huidige zaal waarin een pisteopstelling mogelijk is. Hierbij wordt verwezen naar de architect Walter Gropius. De zaal is rondom voorzien van techniek- en publieksgalerijen, die in het verlengde liggen van de foyers. De foyers kunnen met de zaal één grote ruimte vormen, maar ze zijn ook afsluitbaar en daardoor geschikt voor kleine voorstellingen. De toneeltoren is aan de achterzijde voorzien van perforaties, waardoor daglicht naar binnen kan vallen en de relatie met het toneel en de straat wordt gemaakt. 

Het gebouw neemt afstand van de woningen in de buurt. Vanaf het Canada plein zijn de gestapelde foyers met daartussen werkruimtes goed te zien. Op deze manier wordt uitzicht geboden op het plein, de St. Laurenskerk en de binnenstad. 

theateralkmaar4

Voor het interieurontwerp is Jonkman Klinkhamer met Studio Groen+Schild een samenwerking aangegaan. De gemeente streeft ernaar om eind 2012 het nieuwe theater in gebruik te kunnen nemen. 

www.jonkmanklinkhamer.nl

www.studiogroenenschild.nl

Reageer op dit artikel