nieuws

Zoetermeer recreatiestad

Geen categorie

De gemeente Zoetermeer wil zich graag profileren als leisurestad. Daartoe wordt het bestaande gebied Kwadrant, gelegen in het oosten van de stad, uitgebreid met een nieuw recreatiegebied. De daar gelegen voorzieningen, een voetbalvereniging en een volkstuinencomplex, gaan plaats bieden aan nieuwe sportaccommodaties.

Op het vrijgekomen terrein van de voetbalvereniging komt de Holland Hall, een internationaal event center voor business, leisure en sport. Holland Hall is een ontwerp van het Belgische BBSC. Het complex moet straks goed zijn voor ruim twee miljoen bezoekers per jaar en bestaat uit uit een convention center, music hall, musicaltheater, hotel, dinnershow theater, meerdere auditoria en diverse horecagelegenheden

hollandhallint-1.jpg    hollandhallint-2.jpg
De eerste schetsen van de Holland Hall, een project in ontwikkeling 
door BBSC-Architects uit Belgie. 

Het complex krijgt een eigen parkeergarage van 2400 plaatsen. Ook SilverDome, de bestaande overdekte schaatsbaan van Zoetermeer gaat vanwege haar uitbreiding gebruik maken van de parkeervoorziening van de Holland Hall. De ijsfunctie wordt uitgebreid en de in het gebouw gevestigde fitnessschool wordt verplaatst. Daarnaast krijgt de ijsbaan sportgerelateerde winkels, en een topsportovernachting met twintig bedden.

Een ander nieuw sportcomplex wordt Scuba Planet, een indoorduikvoorziening van de hand van Cepezed  uit Delft. Het onderwatersportcentrum voor beginnende en gevorderde onderwatersporters, duikverenigingen en duikscholen krijgt een glazen koepel met daaronder een 40 meter diepe duikput. Er wordt gemikt op circa 110.000 bezoekers per jaar. 

Scuba Planet.jpg
Scuba Planet door Cepezed uit Delft.

In het gebied ligt een waterplas met een eiland dat wordt omgetoverd tot Adventure Island een plek voor outdooractiviteiten zoals handboogschieten met een touwbruggenparcours, een klimtoren, een kabelbaan, waterbruggen en een hut. Het gebied blijft open voor wandelaars,vissers en andere recreanten.

De initiatieven komen rond de reeds bestaande wildwaterbaan Dutch Water Dreams dat aanvankelijk ook wilde uitbreiden met een hotel en extra Fflowriders. De slechte economische ontwikkelingen hebben roet in het eten gegooid en de plannen voor de uitbreiding zijn in de kast gezet.

Het gebied wordt ontsloten door de Randstadrail, de lightrailverbinding tussen Den Haag en Zoetermeer, die voor dit project wordt verlengd en een halte krijgt in het gebied. Ook het toekomstige station Bleizo, het nieuwe vervoersknooppunt op de lijn Den Haag-Utrecht, zorgt voor een goede bereikbaarheid. 
De plannen gaan werkgelegenheid bieden aan ongeveer 720 werknemers.

Of alle ambitieuze plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd beslist de gemeenteraad op 6 juli tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Op 22 juni worden de plannen behandeld in de raadscommissie Ruimte.

Reageer op dit artikel