nieuws

Ymere, NAi en gemeente Amsterdam lanceren prijsvraag Open Fort 400 te Amsterdam

Geen categorie

Woningcorporatie Ymere heeft met het Nederlandse Architectuurinstituut en in samenwerking met de gemeente Amsterdam de Ymere NAi ideeënprijsvraag 2009 uitgeschreven, genaamd Open Fort 400. Inspiratiebron is de 400-jarige relatie tussen Amsterdam en New York.

Ymere, NAi en gemeente Amsterdam lanceren prijsvraag Open Fort 400 te Amsterdam

Met Open Fort 400 worden ontwerpers gevraagd na te denken over een open fort als impuls voor de verdere sociale, culturele en economische ontwikkeling van de Kop van de Grasweg aan het IJ in Amsterdam Noord.

Het NAi en woningcorporatie Ymere schrijven elke twee jaar een prijsvraag uit die zich richt op het ontwerp van de stedelijke omgeving. Hierbij staat een door Ymere te herontwikkelen gebied centraal. Nabij de Kop van de Grasweg vindt de herontwikkeling van het Shell-terrein en het NDSM-terrein plaats. 

Fort Amsterdam werd 400 jaar geleden gebouwd in het huidige Manhattan. Doordat het fort open was kon de nederzetting zich ontwikkelen tot een culturele wereldstad. Kop van de Grasweg moet een open uitvalsbasis en voedingsbodem worden voor het ontstaan van internationale relaties en kennis.

De ontwerpprijsvraag beperkt zich niet tot louter architectonische oplossingen, maar roept ook op voorstellen aan te dragen voor het gebruik van de openbare ruimte en de programmering van de plek. De prijsvraag richt zich op multidisciplinaire teams die vorm en inhoud optimaal combineren. 

Geregistreerde ontwerpers uit binnen- en buitenland kunnen zich tot en met 12 augustus inschrijven. Een deskundige jury selecteert maximaal vijf plannenmakers die vervolgens deelnemen aan de besloten ontwerpprijsvraag. De vijf geselecteerde deelnemers krijgen hiervoor een vergoeding van 10.000 euro.

Reageer op dit artikel