nieuws

Project – Bouw Mondriaan College in Den Haag start in september

Geen categorie

NS Poort en aannemersbedrijf Boele en van Eesteren hebben het contract ondertekend voor de bouw van een pand voor het Mondriaan College bij station Den Haag Hollands Spoor.

ROC Mondriaan opening.jpg

LIAG Architecten uit Den Haag maakte het ontwerp voor de school die plaats biedt aan 1200 tot 1500 leerlingen van onder andere de domeinen Techniek, Zakelijke Dienstverlening en Mens en Maatschappij.

Het gebouw heeft een gridvormige betonstructuur als gevel waar de vakken in de huiskleuren van het ROC zijn ingevuld. Een arcade begeleidt de voetgangersroute van station HS naar nabijgelegen woningen en een winkelcentrum.   Grote glasoppervlakken langs de arcade geven een inkijkje in de school. 

ROC Mondriaan-2.jpg    ROC Mondriaan-3.jpg

Het gebouw is ontworpen op een stramien van 7,2 meter in de plattegrond, waardoor het in de toekomst eenvoudig om te bouwen is tot kantoren met een indeelbaarheid op 1,8 meter. Door te kiezen voor een kolomloze overspanning van de gevel naar de kernen is de indeling van de school aanpasbaar aan toekomstige onderwijsinzichten. Het gebouw wordt hierdoor ook een stuk duurzamer.
De school heeft twee hoofdvolumes met elk een eigen kern met ‘wokkeltrappen’ en alle ondersteunende functies. Op deze wijze kan het complex in de toekomst ook als twee afzonderlijke kantoordelen verhuurd worden.
De gevelelementen en raamindeling zijn gebaseerd op een stramien van 1,8 meter x 1,8 meter. Deze elementen bestaan uit witte betonnen elementen met diepe neggen. Hierin bevinden zich afwisselend ramen en gekleurde panelen. De repetitie van de betonnen gevelelementen zorgt, samen met een ‘willekeurig’ patroon van gekleurde panelen (5 Mondriaan-kleuren: rood, blauw, geel, licht grijs en donker grijs) en de ramen voor een schaalloze uitstraling.

Indeling/ interieur
Rondom de twee centrale kernen zijn de onderwijsruimten gesitueerd. Het gebouw heeft een centrale entree met een hoofdtrap die de studenten naar de ‘Mondriaanstraat’ brengt waarna zij hun weg vervolgen en via de wokkeltrappen naar hun onderwijsdomein gaan.

Naar verwachting  start de bouw van het pand voor in september van dit jaar. In maart 2011 wordt het pand volgens planning opgeleverd.

ROC Mondriaan-4.jpg

Eerder gepubliceerde berichten/artikelen over LIAG Architecten op de website en in de Architect
Oplevering – Oranje ’s Gravendreef College Leidschenveen door redactie de Architect; gepubliceerd: 26 mei 2009 op productie.dearchitect.nl
Nieuwe leren – Breken met traditie Facilitair centrum vmbo Niekee in Roermond door LIAG architekten en bouwadviseurs; door Erven, Rene; gepubliceerd: 10 oktober 2007 in de Architect nr. 10
Opening nieuwe vleugel HAN door redactie de Architect; gepubliceerd: 16 mei 2007 op productie.dearchitect.nl
Oplevering – Transparant aan de binnenkant en gekleurd aan de buitenkant door redactie de Architect; gepubliceerd: 30 maart 2007 op productie.dearchitect.nl
Project plan – Nieuwe serviceflat in Den Haag door redactie de Architect; gepubliceerd: 15 januari 2007 op productie.dearchitect.nl
Project plan – Flexibel Facility Centre  door redactie de Architect; gepubliceerd: 15 januari 2007 op productie.dearchitect.nl

Reageer op dit artikel