nieuws

Pierre Paulin overleden

Geen categorie

De Franse meubelontwerper Pierre Paulin is zaterdag overleden. De ontwerper werd 81 jaar en overleed in een ziekenhuis in Montpellier.

Paulin maakte in de jaren zestig en zeventig faam met felgekleurde en vloeiend vormgegeven zitmeubelen, zoals de Tongue, de Orange Slice, de Mushroom, de Groovy en de Ribbon. Deze ontwierp hij voor Artifort, de Nederlandse fabrikant van designmeubilair. De vruchtbare samenwerking met deze firma vindt zijn oorsprong in een tentoonstelling die in 1958 werd georganiseerd door Kho Liang Ie, die art director was bij Artifort. Voor deze gelegenheid ontwierp Paulin een eigentijdse kuipstoel. Al snel na de show wordt hij freelance ontwerper voor de fabrikant. Het is de start van een lange en vruchtbare samenwerking. In 2007 vierde Paulin met Artifort zijn ‘50-60-80 jubileum’: vijftig jaar ontwerper voor Artifort, zestig jaar ontwerper en tachtig jaar op deze wereld. 

     

Voor de Ribbon Chair werd Paulin in 1969 beloond met de American Industrial Design Award. Het Parijse Centre Pompidou heeft een permanente tentoonstelling van al zijn meubelontwerpen. Paulin kreeg van zowel president Georges Pompidou als van François Mitterrand de opdracht de privévertrekken van het presidentiële paleis in te richten en te restylen.

     

De laatste jaren leidde Pierre Paulin een teruggetrokken bestaan in zijn huis in de Franse Cevennes. Hij wordt 16 juni in besloten kring gecremeerd in Nîmes. Op www.artifort.com/register is een condoleanceregister geopend dat te zijner tijd zal worden aangeboden aan zijn nabestaanden.

Reageer op dit artikel