nieuws

Oplevering – Kleurrijke woning op IJburg door Nat architecten

Geen categorie

Op IJburg heeft NAT architecten een zonnige en kleurrijke woning gerealiseerd waarvan een gedeelte als kantoor dienst doet. Het huis staat op de Kleine Rieteilanden in IJburg waarvan het stedebouwkundige plan ontworpen is door John Bosch.

Rieteilanden-1.jpg    Rieteilanden-4.jpg

Dit plan vraagt om lange woningen met prominente kopgevels. NAT architecten heeft dit gegeven opgepakt door verschillende relaties tussen binnen en buiten te realiseren en het woongedeelte en het werken te scheiden.

Rieteilanden-2.jpg

De bedoeling was te wonen aan het water en te werken aan de straat. Dit heeft tot gevolg dat de woonruimte op het noorden is georiënteerd. Een patio is ingezet voor de lichtinval en als scheiding tussen beide functies. Door het kantoorgedeelte iets te verlagen valt er nog meer licht in de patio en ontstaan er meerdere terrassen. Op deze manier ligt de woonkamer aan het water met zonlicht vanuit het zuiden. Het slaapgedeelte bevindt zich op de eerste verdieping. 

Rieteilanden-staand-1.jpg    Rieteilandenen staand-2.jpg

En lange en verdikte natuurstenen wand van zesentwintig meter lang verbindt de woning met het kantoor. In de wand zijn tevens verschillende functies geplaatst, zoals kasten, een binnen- en buitenhaard, een pantry, een buitendouche, plantenbakken, verlichting, een trap en installaties. 

Rieteilanden-3.jpg
Foto’s door Peter Cuypers 

Reageer op dit artikel