nieuws

MVRDV en Stadgenoot geven opdracht voor Almere Olympiakwartier

Geen categorie

Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen in Almere, woningbouwvereniging Stadgenoot en architectenbureau MVRDV hebben 24 internationale architectenbureaus opdracht gegeven om elk twee gebouwen te ontwerpen voor het Olympiakwartier in Almere. De selectie bestaat uit een gevarieerd aanbod, van jonge conceptuele bureaus tot ervaren architecten. Er zijn slechts vier Nederlandse bureaus van de partij.

MVRDV heeft het   masterplan voor het gebied ontwikkeld, fungeert samen met Stadgenoot als opdrachtgever en ontwikkelt 45 van de 93 gebouwen voor het gebied. Het is de bedoeling om in het Olympiakwartier een levendig tweede stadshart te creëren met 60.000m2 kantoren, 120.000m2 woonruimte (1000 woningen), 15.000m2 scholen, 2.000m2 winkels, 2.640 parkeerplaatsen en meerdere openbare ruimtes. 

Een en ander wordt verdeeld over de 93 volumes en flexibiliteit is een kernwaarde. Alle benedenverdiepingen en een deel van de kantoren en woningen moeten in de toekomst eenvoudig kunnen worden getransformeerd voor een nieuwe bestemming. De wijk moet in 2016 worden opgeleverd.

 

De geselecteerde bureaus:

 

2012 Architects
Atelier Bow Wow 
Baumschlager & Eberle

BKK-3 Architektur

Breitman et Breitman

Bruno. Albert Architecte & Associés

Charles Vandenhove Architecture

Cobe 
DierendonckBlancke Architecten 
Édouard François 
Guallart Architects 
Herreros

JDS Architects 
Jürgen Mayer H.

Krier Kohl

LOT-EK 
Monadnock 
Onix 
Powerhouse Company 

Sadar Vuga Arhitekti 
Studio Gang 
Urban Think Tank

Van Bergen Kolpa Architecten 
Yasutaka Yoshimura Architects

Reageer op dit artikel