nieuws

Modern prieel van Lotte van Laatum

Geen categorie

De nieuwste aanwinst in de tuin van de Kunstuitleen Utrecht is het Groene Kabinet van Lotte van Laatum. De Utrechtse ontwerper maakte tijdens haar werkperiode in De Kas, het tuinatelier waarin kunstenaars als artist in residence werken, een zitmeubel in de vorm van een modern prieel.

Lotte van Laatum-1.jpg

Op de vraag van de Kunstuitleen of zij een zit- of tuinmeubel wilde ontwerpen, dook Van Laatum in de geschiedenis van de 17e-eeuwse lusthoven zoals die in Het Loo.   Ze vond een handleiding uit 1670 voor hoveniers waarin het latwerk werd beschreven:   architectonische objecten als frames van kastanjehouten latten, zodat takken er zich doorheen konden slingeren.  

In haar ontwerp refereert Van Laatum tevens aan het Groene Kabinet van de koningin dat in de tuinen van Het Loo stond, een kleine privéruimte die refereert aan vroegere rariteitenkabinetten. De ellipsen in de kast waren normaal gesproken doorkijkjes.   Lotte van Laatum bracht in haar ellipsen afbeeldingen van planten aan die op de ‘rode lijst’ van zeldzame soorten staan, zodat ze hierin voor de eeuwigheid worden bewaard.  

Lotte van Laatum-2.jpg

In de monumentale tuin van Kunstuitleen Utrecht staat De Kas, dat sinds enkele jaren door kunstenaars wordt gebruikt als tuinatelier waar zij als ‘artist-in-residence’ werken. De kunstenaars die eerder in De Kas werkten zijn: Frank Halmans, Reinier Lagendijk, Anna van Suchtelen, Halina Zalewska, Maarten Kolk en AtelierNL (Lonny van Rijswijck en Nadine Sterk), Lisette Verkerk en Jan Koen Lomans. De Kas en de tuin met de naam ‘Lusthof Utrecht’ zijn ontworpen door Jurgen Bey. 

Jurgen Bey’s plan was er op gericht om de tuin van de Kunstuitleen te transformeren in Lusthof Utrecht, een zinnenprikkelende tuin waar bezoekers in contact komen met kunst en vormgeving. De Kas is een gezamenlijk project van Centrum Beeldende Kunst Utrecht en Kunstuitleen Utrecht. 

Lotte van Laatum-3.jpg

www.lottevanlaatum.nl
www.kunstuitleen-utrecht.nl 

Reageer op dit artikel