nieuws

Hoogste punt Maastoren bereikt

Geen categorie

Het hoogste punt van de Maastorenis bereikt. Met 165 meter is de Rotterdamse toren het hoogste gebouw van Nederland.

Hoogste punt Maastoren bereikt

Het ontwerp kenmerkt zich door twee hoge schijven van 100 en 165 meter waarvan één langs de Laan op Zuid staat en de andere loodrecht op de Wilhelminapier. De toren staat aantwee kantenin de Maas. Het gebouw is ontworpendoor Dam & Partners Architecten in samenwerking met het Franse architectenbureau Odile Decq Benoit Cornette.

De wolkenkrabber telt 44 verdiepingen met 38.000m2 verhuurbaar kantooroppervlak en 635 parkeerplaatsen. Belangrijk in het ontwerp is de relatie met de openbare ruimte. De begane grond en eerste verdieping hebben een open en transparant karakter, hier bevinden zich alle grote en gemeenschappelijke functies. Op de   bovenste laag bevindt zich een grote ‘sky lobby’, die als boardroom dienst zal doen. De glazen gevel van deze lobby loopt door boven het dak van het gebouw. De aluminium gevelbekleding van de rest van het gebouw wordt steeds lichter naar boven toe. Afhankelijk van de weersomstandigheden verandert het van kleur. 

Maaswater als koeling
Het langsstromende water uit de Maas wordt gebruikt voor de sprinklerinstallatie en samen met bronnen in de grond voor de warmte- en koudeopwekking van het gebouw. Hierdoor is geen stadsverwarming noodzakelijk en wordt de CO2-uitstoot van het gebouw vrijwel gehalveerd ten opzichte van reguliere bouw.

www.damenpartners.nl

Reageer op dit artikel