nieuws

Hermitage in Amsterdam is geopend

Geen categorie

Het voormalige verpleeghuis Amstelhof is gerestaureerd en verbouwd tot tentoonstellingsgebouw en Russisch cultuurcentrum voor de Hermitage. Afgelopen weekend is het gebouw geopend met de tentoonstelling ‘Aan het Russische hof’. Voor de restauratie en de verbouwing kreeg Hans van Heeswijk architecten de opdracht en Merkx + Girod architecten voor het ontwerpen van het interieur.

Binnentuin – ontwerp Hans van Heeswijk architecten – foto: Luuk Kramer

Centrale trappenpartij – ontwerp Hans van Heeswijk architecten – foto: Luuk Kramer

Entree Amstelzijde met Ossenpoort – ontwerp Hans van Heeswijk architecten – foto: Luuk Kramer

Hans van Heeswijk grijpt terug op de oorspronkelijke structuur van het gebouw en heeft de grote centrale ruimten voor tentoonstellingen een plek gegeven. Deze worden geflankeerd door loopgebieden en kabinetten over twee lagen aan weerszijden. Zijn benadering van het gebouw is helder en consequent. 

Tentoonstellingsvleugel – ontwerp Hans van Heeswijk architecten – foto: Luuk Kramer

Tuinvleugel – ontwerp Hans van Heeswijk architecten – foto: Luuk Kramer

Het bureau Merkx + Girot heeft zorg gedragen voor een eenheid in het gebouw, maar tegelijkertijd voor voldoende afwisseling en spanning om de routes te begeleiden en te verduidelijken. Hiervoor is een reeks elementen ontwikkeld, zogenoemde gouden eieren, die vooral aanwezig zijn op plaatsen als het entreegebied, de winkels, het restaurant, het studiecentrum en de kerkzaal. 

Entreegebied – foto: Roos Aldershoff

Tentoonstelling Grote Zaal Keizersvleugel – foto: Roos Aldershof

Restaurant Neva – foto: Roos Aldershof

http://www.heeswijk.nl/

www.merkx-girod.nl

www.hermitage.nl

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel