nieuws

Einde aan de ‘hokjescultuur’

Geen categorie

Het nieuwe interieur van de huisvesting van Loof en van Stigt Architecten, in een van de vier panden van Dedato aan het IJ in Zeeburg, Amsterdam, maakte een abrupt einde aan de ‘hokjescultuur’ die er in het oude pand heerste.

Tegenwoordig komt de bezoeker terecht op een grote open vloer van ruim 900 m². Om ervoor te zorgen dat de gemoedelijke sfeer van de oude huisvesting niet verdween, stond Loof en van Stigt Architecten voor de opgave om de openheid en de transparantie van het bureau te benadrukken, maar tegelijkertijd een  prettig en informeel karakter te behouden.

De indeling van het interieur is gebaseerd op het uitzicht aan weerszijden van de ruimte. Een centrale binnenstraat loopt langs de kamers van directie, secretariaat en centrale atelier via de lunchruimte naar de maquettewerkplaats en de tafeltennistafel. De zichtlijnen bepalen de positie van de tafels van de projectteams, waardoor iedereen van het zonlicht en uitzicht kan profiteren. De bureaus van de projectteams zijn bij elkaar gezet, waardoor de ruimte is opgedeeld in clusters en een onpersoonlijke grootschalige sfeer is vermeden. 

De gezamenlijke lunchruimte vormt een belangrijk ontmoetingspunt en een moment van rust. De ruimte wordt gemarkeerd door een kluwen van Chinese lampenbollen. Belangrijk voor de kennisdeling is de uitgebreide bibliotheek met lage kasten en twee grote leestafels. Achter de bibliotheek zijn de twee vergaderruimten en links de loungeruimte zichtbaar.

Openheid en transparantie

Het interieur kent verschillende zones. Ontmoetingsplekken zijn de twee vergaderruimten, maar ook de loungeruimte en de houten eettafels, waar behalve de lunch ook intern overleg plaatsvindt. De vergaderruimte is afgesloten door glazen schuifpuien, die de kamer volledig kunnen openen waardoor deze opgenomen wordt bij de loungeruimte. Zo ontstaat een grote ruimte die geschikt is voor bureaupresentaties en bijeenkomsten. Hetzelfde principe van openheid en transparantie is toegepast in de werkkamers van de directie, die volledig met glas zijn begrensd. Het open karakter en de samenhang tussen formele en informele functies is kenmerkend voor de werkwijze van het bureau.

Standaard bijzonder 

De architecten pasten bijna uitsluitend standaardmaterialen toe, maar op een bijzondere manier. Zo hebben de tafels een standaard onderstel, maar bestaat het blad uit kops gezaagde multiplex platen verlijmd op mdf. Dezelfde techniek is toegepast in de omlijsting van de glazen schuifdeuren. Andere accenten worden gevormd door het contrastrijke en krachtige kleurgebruik van de groene vloerbedekking en de paarse wanden voor het archief, houten bureaus en stalen kasten bekleed met zwart mdf. De kasten van de bibliotheek worden beklemtoond door rode glasplaten. 

www.levs.nl

 

Foto’s: Cornbread Works

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels