nieuws

Derde Bakema Fellowship voor onderzoek ‘Zero’

Geen categorie

De Bakema Fellowship 2008/2009 is toegekend aan architect Thomas Kong voor zijn onderzoek Zero, waarin informeel gebruik van ‘lege’ plekken in de stad centraal staat. Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation selecteerde het voorstel uit 68 inzendingen uit Europa, de Verenigde Staten en Azië, vanwege het speculatieve karakter en de actuele, internationale relevantie van het thema.

Kong behaalde zijn Bachlor of Architecture aan de Univerity of Singapore in 1992 en zijn Master of Architecture aan de Cranbrook Academy of Art in 1998. Het onderzoeksvoorstel Zero is onderdeel van een langer lopend traject waarin Kong veronderstelt dat meer dan de helft van de wereldbevolking in 2008 in stedelijk gebied woont. Kong zoekt niet naar ruimte om te bouwen, maar concentreert zich juist op het vrijhouden van ruimte. Hij houdt zich bezig met de vraag: wat kunnen architecten leren van de wijze waarop individuen en groepen zich de vrije ruimte in de stad toe-eigenen? In 2010 zal het door de Jaap Bakema Fellowship ondersteunde onderzoek van Kong leiden tot een presentatie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en een publicatie in A10 new European architecture.

www.nai.nl/jbf

Reageer op dit artikel