nieuws

Architectuur en Mobiliteit

Geen categorie

De Dag van de Architectuur (27 en 28 juni) staat dit jaar in het teken van Architectuur en Mobiliteit. Het thema is op vele manieren ingevuld, maar speciale belangstelling gaat uit naar de stations van Nederland.

Er is aandacht voor de grootschalige herstructureringen van de stationsgebieden in onder meer Rotterdam, Arnhem en Utrecht, in Delft lichten ontwerpers van de projecten in de Spoorzone hun plannen toe en op een aantal historische stations worden lezingen en rondleidingen georganiseerd.

Architectuurcentrum Bouwhuis in Apeldoorn organiseert een rondleiding langs een aantal beeldbepalende plekken in de openbare ruimte, waar de inrichting meer is dan een optelsom van verkeersfuncties.

Een andere exponent van mobiliteit komt aan de orde in de lezing van de Noord-Amerikaanse schrijver Tom Vanderbilt, die zich afvraagt waarom we rijden zoals we rijden. Waarom gaan auto’s in de andere rijstrook altijd sneller? Waarom gebeuren de meeste ongelukken bij warm en droog weer? Waarom staan mensen in de file maar mieren niet? En waar gaan al die mensen toch naartoe?  In zijn boek Traffic analyseert Vanderbilt alledaagse verkeerssituaties en laat hij zien dat ons rijgedrag veel zegt over ons karakter. (Zaterdag 27 juni oom 15.30 uur in The Wall, Utrecht).

Tom Vanderbilt

Voor een compleet overzicht van de activiteiten op de Dag van de Architectuur:

www.bna.nl

Reageer op dit artikel