nieuws

Andrea Stultiens wint Bouw in Beeld

Geen categorie

De Nijmeegse fotografe Andrea Stultiens is uitgeroepen tot winnares van de Bouw in Beeld-prijs 2009. De Amsterdammer Maarten Tromp kreeg de aanmoedigingsprijs.

     Andrea Stultiens

Stultiens’ invulling van het thema werd door de jury gekwalificeerd als ‘fris, ongepolijst, ongekaderd en zeer origineel, met een bijna letterlijke kijk op het thema’. De fotografe ging op zoek naar traditionele achtergrondschermen in Afrikaanse fotografiestudio’s. Deze vallen in het Afrikaanse klimaat vaak erg uit de toon: een rij molens, een bebloemde alpenvallei of de Big Ben in Londen. Deze achtergronden bieden de geportretteerden een mogelijkheid te ontsnappen naar een andere, onbekende, wereld. Stultiens fotografeerde enkele van deze fotostudio’s, voornamelijk in Oeganda. 

     Maarten Tromp

Tromp fotografeerde groepen in de openbare ruimte, omdat hij zich afvroeg hoe mensen zich ten opzichte van elkaar verhouden in verschillende groepen en omgevingen. Hoe trekken ze naar elkaar toe of zonderen ze zich juist af? De jury: “Vernieuwend, je krijgt het gevoel van de energie van de groep.” Verder noemde de jury Tromp zelf een “absoluut talent dat eenmaal uitgerijpt bijtende beelden zal laten zien”. 

     Marjan Teeuwen

De jury bestond uit voorzitter Pi de Bruin, de fotografen Rineke Dijkstra, Dana Lixenberg en Marcel van der Vlugt, en Ludger Derenthal, directeur van het Museum für Fotografie in Berlijn.

     Yvonne Lacet

Het thema van de fotografieprijs was Gimme Shelter. De bijbehorende tentoonstelling laat het werk zien dat tien genomineerde fotografen speciaal voor de prijs ontwikkelden. Naast Andrea Stultiens werden Annika Hauke, Krista van der Niet, Roderik Henderson, Stefanie Grätz, Maarten Tromp, Martin Roemers, Jantien de Bruin, Yvonne Lacet en Marjan Teeuwen geselecteerd uit 110 inzenders. 

     Krista van der Niet

De tentoonstelling is tot en met 19 juli te zien in het Cobra Museum te Amstelveen, van 22 september tot en met 31 oktober in het AINSI te Maastricht en van 11 november tot en met 19 december in het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (Studium Generale).

     Annika Hauke

     Stefanie Gratz

     Martin Roemers

     Jantien de Bruin

     Roderik Henderson

www.bouwinbeeldprijs.nl

Reageer op dit artikel