nieuws

Amersfoort: Leegstand stilstand?

Geen categorie

Zoals veel steden in Nederland kent Amersfoort leegstand en braakliggende plekken in de stad. In afwachting van bijvoorbeeld realisatie van kantoren of woningen gaan jaren voorbij zonder dat er iets lijkt te gebeuren.

Leegstand in Amersfoort. Foto: Johanna van der Werff

Zoals veel steden in Nederland kent Amersfoort leegstand en braakliggende plekken in de stad. In afwachting van bijvoorbeeld realisatie van kantoren of woningen gaan jaren voorbij zonder dat er iets lijkt te gebeuren. 

Hoe ontstaan leegstand en lege plekken? Hoe is het tegen te gaan? Maar al te vaak blijkt het niet eenvoudig om hierin te sturen. Partijen en gemeente wachten op elkaar en ook de economie speelt een rol. Daarnaast zien we talloze panden die worden gesloopt. Hoe komt de beslissing tot sloop tot stand? Is sloop altijd het enige en juiste alternatief? Vragen die iedereen zich wel eens stelt, maar waar niet snel een antwoord op te krijgen is.

Architectuurcentrum Amersfoort diept het thema uit op zaterdag 27 juni. Na het architectuurontbijt in Kunsthal KAdE geeft stedenbouwkundige Tom de Wit een inleiding. Aansluitend volgen rondleidingen per fiets langs voorbeelden van leegstand. Deelnemers kunnen suggesties doen voor functiewijzigingen op speciale reactieformulieren.

www.kunsthalkade.nl 

Reageer op dit artikel