nieuws

Westerdokseiland wint NEPRON-prijs

Geen categorie

Het Westerdokseiland in Amsterdam heeft dit jaar de NEPRON-prijs voor locatieontwikkeling gewonnen. Andere projecten die meedongen naar de prijs waren: De Markt (Hardenberg), Pieter Vreedeplein (Tilburg), Mosae Forum (Maastricht) en De Dobbelman (Nijmegen).

Neprom-1.jpg

Het voormalige rangeerterrein vlakbij het Centaal Station is nu een woon-werk gebied met een ongekend hoge dichtheid. Het eiland is verdeeld in vier bouwblokken: Westerkaap I en II, VOC Cour en La Grande Cour. 

Het project is ontwikkeld door gemeente Amsterdam in samenwerking met de marktpartijen Lingotto, Amvest, Ymere, Bouwfonds Ontwikkeling, Smits Bouwbedrijf, Eigen Haard, Kondor Wessels, Nijhuis Bouw, Dageraad en Ontwikkelingsmaatschappij Apeldoorn. 

Neprom-2.jpg

De NEPRON-prijs wordt uitgereikt voor de samenwerking tussen overheid en markt. Het juryrapport luidt dan ook: “Tekenend voor de samenwerking mag zijn dat een tiental marktpartijen (ontwikkelaars en woningcorporaties, verdeeld over drie consortia) elkaar over een periode van ruim tien jaar heeft vastgehouden. Ook zijn nagenoeg alle personen die vanaf het begin de ontwikkeling meemaakten, bij het project betrokken gebleven. Dat zegt iets over committent, continuïteit en het belang van een ‘collectief geheugen’ bij dit soort ontwikkelingen.”  

Volgens de jury komt de schaal en de maat van het project goed tot zijn recht. Voorkomen is dat de bestaande maat van de grachtengordel is over genomen en ondanks de dichtheid is de architectuur ‘aaibaar’. 

In het nummer van ‘de Architect’ dat 10 juni uitkomt, staat een bespreking door Marieke van Ouwerkerk van de blokken Westerkaap I, Westerkaap II en VOC Cour. Het blok La Grande Cour heeft zij al uitgebreid besproken: ‘Met de wind door je haren’, de Architect, mei 2008, pag. 56-63. Bekijk hier  de pdf

Neprom-3.jpg

Foto’s Luuk Kramer

 

Reageer op dit artikel