nieuws

The making of the future envelope

Geen categorie

‘The Making Of’ de toekomstige gevel stond centraal tijdens het congres The Future Envelope 3 aan de TU in Delft. Dat dit een proces nogal wat voeten in de aarde heeft, kwam duidelijk naar voren in de verschillende presentaties.

Bestaande bouwmethodes beantwoorden niet meer aan de eisen aan gevels. Om te komen tot nieuwe constructieve benaderingen is onderzoek nodig. Verschillende sprekers illustreerden dit ontwikkelingsproces aan de hand van door hen gerealiseerde projecten.  

Mick Eekhout (TU Delft, Octatube) vertelde dat dergelijke procedures hem soms slapeloze nachten opleveren. Vooruitgang wordt niet geboekt zonder risico’s te nemen. Hij illustreerde zijn succesen op dit terrein aan de hand van de chronologische reeks van projecten uit glas die hij gerealiseerd heeft, van het glazen huis in de Beurs van Berlage (1990) tot de Glass Cube in Madrid (2009). 

Glass Cube Madrid 01.jpg    Glass Cube Madrid 02.jpg
Glass Cube in Madrid – Prof.dr. Mick Eekhout/Octatube

De kreet ‘Form Follows Energy’ werd door Brian Cody (TU Graz, Arup GmbH) toegelicht. Volgens hem dient bij de energievraag van een gebouw tevens rekening te worden gehouden met het bouwen en het neerhalen ervan, wat uiteindelijk zal leiden tot nieuwe architectonische vormen. 

Dat het energievraagstuk niet het enige criterium is voor het ontwerpen van een gevel, bleek uit de architectonische beschouwing van Vincent van Panhuysen (Claus en Kaan Architecten). Hij ziet de Future Envelope niet als een klimatologische scheiding, maar als een ruimte die het hele gebouw betreft. De gevel staat volgens hem niet los van het gebouw, maar ze zijn één; van binnen en buiten wordt hetzelfde materiaal toegepast alsof het een steen is. 

Deze lezing trok het onderwerp terecht in een breder perspectief, want een gevel is meer dan een complex systeem dat binnen intelligent van buiten scheidt.  

Het congres ‘The Future Envelope 3, Facades – The Making Of’ vond plaats op 14 mei in de Bouwkunde faculteit van de TU Delft en werd georgamiseerd door de Facade Research Group TU Delft (Ulrich Knaack, Tillmann Klein).
Bij het symposium is een boek uitgegeven.

Reageer op dit artikel