nieuws

RIBA-Awards 2009 bekend

Geen categorie

Ook dit jaar zijn traditiegetrouw de RIBA-Awards uitgereikt. Deze Awards van het Royal Institute for British Architects gaan naar projecten die zich onderscheiden door hun architectuur en een bijdrage leveren aan hun omgeving.

De volgende projecten zijn onderscheiden:

riba-pendery-keith collie.jpg
David Archer Architects met het bezoekerscentrum van een van de kleinste distilleerderijen in de wereld, de Penderyn Distilleerderij in Brecon Beacon National Park. Het gebouw heeft een robuuste uitstraling die harmonieert met zijn omgeving. (Foto: Keith Collie)

riba-highfields-Tim Crocker.jpg
Hawkins/Brown Architects met een trainingscentrum in het Highfiels Science Park in Nottingham. Het betreft een samenwerking tussen het Castle College en autofabrikant Toyota voor de ontwikkeling van een nieuw trainingscentrum. (Foto: Tim Crocker)

riba-New Art-Helene Binet.jpg
Hawkins/Brown Architects, New Art Exchange. Regionaal kunstcentrum voor zwarte en Aziatische Kunst. De kubus onderscheidt zich van zijn rode bakstenen buren door zijn zwarte gevel en speels geplaatste ramen. (Foto: Helene Binet)

riba-oxf biochem-Timcrocker.jpg
Hawkins/Brown Architects, het nieuwe Biochemie gebouw van de Universiteit van Oxford. In dit gebouw zijn alle gevelaanzichten transparant uitgevoerd waardoor zicht is op de laboratoria. (Foto: Tim Crocker)

riba-castleford-Tim Soar.jpg
McDowell+Benedetti, Castleford Bridge. De S-vormige voetgangersbrug is ontworpen als publieke ruimte en vormt een elegante bocht over Castleford Bay. (Foto Tim Soar). (Zie het artikel Gracieus, slank en sterk,Voetgangersbrug in Castleford (GB) door McDowell+Benedetti, de Architect nummer 12-2008).

riba-pencalenick-r.davies .jpg
Seth Stein Architects, Pencalenick House. Een luxueuze moderne plek om je terug te trekken in het hart van de Nationale Trust. De plek ligt beschermd in het landschap van de zuidkust van Cornwall en opgetrokken uit natuurlijke materialen. (Foto: Richard Davies)

riba-Fuglsang_Peter Cook.jpg
Het Fuglsang Kunstmuseum (Tony Fretton Architects) is onderscheiden met de RIBA European Award. Het bezoekerscentrum ligt in een vlak landschap. Het museum bestaat uit verschillende volumes van witgewassen baksteen. Deze rigide ortogonale opzet is alleen doorbroken door drie daklichten aan de zuidgevel. Deze zijn 45 graden gedraaid ten opzichte van het gebouw. Alleen hier heeft het Deense baksteen zijn originele grijze kleur. De ramen verwijzen in maat en in aantal naar de topgevels van het landhuis. (Foto: Peter Cook). (Zie het artikel Gepolijste baksteen – Fuglsang Kunstmuseum op Lolland (DK) door Tony Fretton Arhitects, de Architect januari 2009.)

Meer informatie: www.architecture.com

Reageer op dit artikel