nieuws

Plan – Van de Wetering en Seiler winnen prijsvraag uitbreidingswijk Baden

Geen categorie

Het Nederlands-Zwitserse architectuurbureau Van de Wetering en Seiler heeft de prijsvraag gewonnen voor een uitbreidingswijk in het gebied Galgenbuck (Zwitserland). Het bureau werd als beste gekozen uit de zeventien interdisciplinaire teams die reageerden op de prijsvraag van de gemeente Baden, een stad dertig kilomter ten westen van Zürich.

Het plan bestaat uit grondgebonden woningen die in onregelmatige rijen zijn gegroepeerd en in het glooiende heuvellandschap zijn ingebed. Deze structuur doet Nederlands aan. De hoge duurzaamheidstandaard en de liberale regelgeving zijn echter Zwitsers. De combinatie van vormen en types veroorzaakt een afwisseling in de wijk, die ondersteund door eenvoudige bouwregels zorgt voor de gewenste flexibiliteit en faseerbaarheid. Het ontwerp staat alle vormen van opdrachtgeverschap toe, wat vanwege de verschillende grondeigenaren een voorwaarde was. 

Een netwerk van grootschalige openbare ruimtes zorgt voor continuïteit en herkenbaarheid. Een grote gemeenschappelijke weide, een Allmend, vormt het centrum. 

Door de op de zon geoptimaliseerde bebouwings- en binnenruimtestructuur en de in Zwitserland gangbare minergiestandaard biedt het plan optimale condities voor een zogenaamde ‘2000 Watt’ woonwijk (een energieverbruik   van 2000 Watt per jaar per inwoner inclusief vervoer). In duurzame Vinexwijken ligt dit rond de 6000 Watt. 

De Zwitserse jury was met name onder de indruk van de inbreng van ‘Nederlandse’ ontwerpbeginselen. Aan de andere kant toont het ontwerp tevens dat in Nederlandse uitbreidingswijken wat betreft duurzaamheid en vrije regelgeving meer mogelijk is. 

www.wetering.ch

Reageer op dit artikel