nieuws

Oplevering – Oranje ’s Gravendreef College Leidschenveen

Geen categorie

Het nieuwe schoolgebouw van het ‘s Gravendreef College in Den Haag is onlangs geopend. Het gaat om een ontwerp van LIAG architekten en bouwadviseurs in een deels nog te ontwikkelen zone in de nieuwe wijk Leidschenveen. De school maakt onderdeel uit van een multifunctioneel gebouw met onder andere een sporthal, een kinderdagverblijf, kantoren, leisure en parkeergarage.

Gravendreef college-opening.jpg

De functies zijn in één gebouw gehuisvest dat zich conform het stedenbouwkundig masterplan naar buiten toe ook als één gebouw presenteert. Gekozen is voor een opzet in een rechthoekig blok met één gevelmateriaal (fel-oranje baksteen) met een op elke functie toegesneden raamindeling, met verbijzonderingen bij de speciale functies. Elke functie heeft zijn eigen entree, de verkeersstromen zijn gescheiden. Het schoolplein bevindt zich midden in het plan en heeft zowel een scheidende als een verbindende werking tussen de gebouwdelen en de functies.

Gravendreef college-1.jpg    Gravendreef college-2.jpg

Het onderwijsgebouw is helder van opzet. De onderwijsruimtes zijn rondom een vide gesitueerd: een lichte en luchtige binnenruimte in plaats van lange gesloten gangen. Langs de vides zijn studieplekken gemaakt. Op de kop van het gebouw zijn grote ruimtes gesitueerd voor bijzondere vormen van onderwijs zoals het studiecentrum en de aula. In het midden van de vide hangt een gouden ei waar een vergaderruimte in zit met zicht naar de rest van de school via patrijspoortjes. De school herbergt een goed geoutilleerde theaterruimte voor de musicalproducties van de leerlingen, een studieruimte met zestig computers voor zelfstudie en moderne praktijklokalen voor ‘zorg en welzijn’ en ‘handel en administratie’. 

Gravendreef college-3.jpg    Gravendreef college-4.jpg

Het ’s Gravendreef College is een relatief kleine school, waar plaats is voor 600 leerlingen. Er wordt onderwijs gegeven op havo- en vmbo niveau en er is veel aandacht voor creatieve vakken. Door de beweegbare wanden van akoestische schuifpanelen zijn grote ruimten in lokalen te verdelen en heeft het gebouw een flexibele opzet.

www.liag.nl 

Foto’s Iemke Ruige

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels