nieuws

Oplevering – Drijvende huurwoningen op weg naar IJburg

Geen categorie

De eerste zes van de in totaal achttien drijvende huurwoningen van Woningcoporatie Eigen haard zijn op weg naar hun vaste ligplaats aan het Steigereiland in Amsterdam IJburg. Vanuit Urk, waar zij zijn gebouwd, worden ze over het IJsselmeer en het Markermeer per schip vervoerd. De drijvende woningen zijn onderdeel van het Project Waterwoningen in Waterbuurt West, waar naast Architectenbureau Marlies Rohmer ook DOK Architecten bij is betrokken.

Waterbuurt West omvat in totaal 75 woningen, allen ontworpen door Architectenbureau Marlies Rohmer. De woningen liggen in de beschutting van een kadegebouw aan de IJburglaan. Dit tweehonderd meter lange complex door DOK Architecten wordt binnenkort opgeleverd. De Waterwoningen zijn onderverdeeld in drie categorieën: 55 drijvende woningen, waarvan achttien voor de verhuur; zeventien dijkwoningen en drie paalwoningen. Vrijwel alle waterwoningen hebben een eigen ligplaats, waardoor de bewoners zich in een jachthaven wanen. In de steigers waaraan de woningen worden afgemeerd, liggen alle kabels en leidingen voor de aansluitingen op de   nutsvoorzieningen. 

   

Waterbuurt West is een project van Ontwikkelingscombinatie Waterbuurt West; een samenwerking van Woningstichting Eigen Haard en Het Waterhuis, deze laatste is een gezamenlijke onderneming van Monteflore Vastgoed en Wood Stone & Sparkey. De drijvende woningen zijn gebouwd in de fabriek van ABC Arkenbouw te Urk. Kingma Bouw is verantwoordelijk voor de bouw van de overige woningen en Teerenstra Bouw voor het kadegebouw.

In één keer 55 drijvende woningen realiseren is bijzonder, maar als eind 2010 project Waterwoningen in Waterbuurt West gereed is, dan is het voor het eerst dat in Nederland drijvende woningen in de verhuur worden aangeboden. 

www.waterbuurtwest.nl
www.rohmer.nl
www.arkenbouw.nl

Artist impressies: Architectuurproducties, Eindhoven.

Reageer op dit artikel