nieuws

Nunc Architecten wint in Jakarta

Geen categorie

Nunc Architecten uit Koog aan de Zaan heeft in het kader van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR 2009) in Jakarta met hun ontwerp ‘Jakarta Bersih!’ de eerste prijs in de wacht gesleept.

Het project heeft volgens de internationale jury – met onder anderen de Nederlandse IABR-curator Kees Christiaanse (KCAP) en Winy Maas (MVRDV) – de meeste potentie om de levensstandaard van de kampongbevolking te verbeteren. Er waren in totaal 87 internationale inzendingen.

NUNCAR~1.jpg

Nunc wil een deel van de overbevolkte kampong naar gebouwen verplaatsen. Hierdoor ontstaat meer open groene ruimte in de bestaande kampongs. De levensstandaard wordt verhoogd en het risico op overstroming wordt beperkt. De zelfstandige leefgemeenschappen worden gekoppeld aan een afvalverwerkingscentrum dat alle soorten afval verwerkt. Dit wordt door de armste bewoners van Jakarta tegen vergoeding ingezameld. De gevels van de gebouwen zijn ontworpen als 70 meter hoge reclamepanelen waarmee inkomsten worden gegenereerd die weer worden ingezet om de ‘cleaning communities’ te faciliteren en financieren.  

NUNCAR~2.jpg

Tijdens de 4e biënnale organiseerde het IABR, samen met de afdeling Jakarta van de bond van Indonesische architecten, de ideeënprijsvraag ‘gotong royong’ met als thema ‘Open city: Designing Coexistence’. Met het idee van de open stad wordt een stedelijkheid bedoeld waarin verschillende culturen en levensstijlen naast elkaar kunnen bestaan. Doel van de prijsvraag is om het gotong royong-principe – reciprociteit of wederzijdse dienstverlening – te vertalen in een stedebouwkundig of architectonisch ontwerp op een zelf te kiezen plek in de metropool Jakarta.

NUNCAR~3.jpg

Nunc Architecten gaat nu verder met het voorbereiden van hun deel van de IABR-expositie in het NAi (24 september tot 10 januari). Daarnaast wordt hard gewerkt om daadwerkelijk een pilot-project van de grond te krijgen.

Reageer op dit artikel