nieuws

Museale slapstick

Geen categorie

Nu de plannen voor het Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem zijn gewijzigd, wil een meerderheid van de Tweede Kamer het besluit herzien om Arnhem als vestigingslocatie aan te wijzen. Na het debacle van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, beide in Amsterdam, dreigt nu op de plek waar de Rijn het land instroomt, een nieuwe museale slapstick te ontstaan.

Vorig jaar ging de Kamer akkoord met de vestiging van het NHM in Arnhem; de beide andere gegadigden Den Haag en Amsterdam vielen hiermee af. In Arnhem zou het museum naast het Openluchtmuseum komen. De historische canon zou de leidraad worden. Toenmalig directeur van het Openluchtmuseum Jan Vaessen en architect Francine Houben ontwierpen een concept dat op brede steun in de Tweede Kamer kon rekenen. 

De nieuwe directie van het NHM koos vervolgens voor een thematische opzet rond thema’s als Oorlog en Vrede en Land en Water. En in nauwe samenwerking met de gemeente selecteerde ze een nieuwe locatie die direct aan de Rijn ligt, naast de John Frostbrug. Deze locatie sluit volgens museumdirecteur Erik Schilp beter bij aan bij de thematische opzet.

De SP wil dat het museum alsnog in Den Haag wordt gevestigd. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen staat achter de keuze van de nieuwe directie. Volgens hem is de precieze locatie in Arnhem nooit vastgelegd. ‘Als politici de grote lijn hebben vastgesteld, moet je de professionals hun werk laten doen’, aldus Plasterk afgelopen zaterdag in de Volkskrant

Op 10 juni verschijnt de Architect met daarin het Podiumartikel van Eva van de Valk en Koos Postma over deze kwestie. 

Reageer op dit artikel