nieuws

Winnaar BNA Gebouw van het Jaar 2009: Oostvaarderskliniek van Studio M10

Geen categorie

De Oostvaarderskliniek te Almere van Studio M10 is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009. Voorzitter van de landelijke jury was Jo Coenen van Jo Coenen en Co. De jury sprak lovend over de gevarieerde inzendingen die van inhoud en vakmanschap getuigden. De Oostvaarderskliniek werd de nummer één van de vijf regionale winnaars, die ook tot beste gebouwen in 2009 zijn uitgeroepen.

Winnaar BNA Gebouw van het Jaar 2009: Oostvaarderskliniek van Studio M10

De tbs-kliniek in Almere wordt door de jury gezien als een revolutionair ontwerp, ondanks de overdaad aan regelgeving en voorschriften. Met groot vakmanschap heeft de architect het menselijk perspectief niet uit het oog verloren. Hierbij heeft hij met het verwachtingspatroon van een gesloten gevangenis gebroken. In het juryrapport staat: ‘Het is een opmerkelijk tralieloos en transparant gebouwencomplex, vlakbij een woonwijk, waarin geraffineerd is gespeeld met openheid en geslotenheid. De jury is erg onder de indruk van de interpretatie van de opgave en van de uitmuntende manier waarop een complexe opzet is gebaseerd op het principe van de herhaling. Hierin herkent de jury de zuivere, door de architect bewonderde ontwerpprincipes van Dom Hans van der Laan, waarbij een bouwwerk van het kleinste onderdeel tot het grote geheel in volkomen harmonie verkeert.’

Studio M10 is gevestigd in Eindhoven en staat onder leiding van Martien Jansen (1950). 

De Oostvaarderskliniek in Almere is gepubliceerd in de Architect juli/augustus 2008, pag 78-81.
Bekijk hier het artikel.

www.studio-m10.nl
www.bnagebouwvanhetjaar.nl

Reageer op dit artikel