nieuws

Westland en zijn gemeentehuis

Geen categorie

Ondanks veel verzet gaat de gemeente Westland een nieuw gemeentehuis bouwen. Het nieuwe gemeentehuis moet de huidige vijf kantoren in Naaldwijk, ‘s-Gravenzande, De Lier, Wateringen en Monster en het kantoor van de griffie in Naaldwijk vervangen.

Het verzet van de inwoners van de gemeente Westland gaat vooral over de keuze van de locatie, de sluiting van de oude gemeentehuizen en de combinatie van bestuurscentrum, stadskantoor en publieksfunties. Daarbij vindt een deel van de inwoners dat zij te laat (vijf jaar) zijn betrokken bij het project. 

Architectenselectie
Na een eerste architectenselectie zijn nog vier architecten in de race om hun ontwerp uit te voeren aan de Verdilaan in Naaldwijk. Dit zijn Cepezed, Inbo, De architekten Cie. en EGM.

westland-cepezed.jpg
Cepezed

westland-inbo.jpg
Inbo

westl-de Architekten Cie.jpg
De architekten Cie

westland-egm.jpg
EGM

De beoordeling van de vier overgebleven architecten wordt uitgevoerd door een beoordelingscommissie die bestaat uit raadsleden (iedere partij uit de gemeenteraad heeft één lid afgevaardigd), architecten, een stedenbouwkundige en een kostendeskundige.

Mening inwoners
Een zwaarwegend punt is hoe het gebouw er uit gaat zien. Alle burgers van 18 jaar of ouder van de verschillende gemeentes waaruit de gemeente Westland bestaat, mogen advies geven over de architectuur. Dit advies telt voor 50 procent mee in de eindbeoordeling. De andere vijftig procent wordt bepaald door de beoordelingscommissie. 

De architect die de meeste punten krijgt, heeft een jaar de tijd om een definitief ontwerp te maken. Waarschijnlijk kan in het voorjaar van 2011 de eerste paal de grond in. In 2015 kan het nieuwe gemeentehuis dan klaar zijn voor gebruik door alle Westlanders.

Inloopbijeenkomst
Vanavond, van 19.00 tot 21.00 uur worden in de Oude Kerk op het Wilhelminaplein in Naaldwijk de ontwerpen van de vier architecten getoond. 

http://www.gemeentewestland.nl/smartsite.shtml?id=15909&ch=INT#tocBK_11

 

Reageer op dit artikel