nieuws

Project – SANAA ontwerpt paviljoen Serpentine Gallery

Geen categorie

Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van architectenbureau SANAA ontwerpen dit jaar het paviljoen van de Serpentine Gallery in Londen. Het is voor SANAA het eerste project in Groot Brittannië en voor de Serpentine Gallery de negende keer dat de opdracht wordt verstekt. Het paviljoen wordt in juli geopend en blijft staan tot oktober.


Serpentine Gallery Pavilion 2009
Designed by Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa / SANAA
© 2009 Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa / SANAA

Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa hebben het eerste ontwerp van het paviljoen gepresenteerd: een luifel gedragen door ranke poten die door de tuin van Kensington Gardens meandert. Het moet een plek worden waar de bezoeker zich kan terugtrekken om te lezen en te ontspannen. Het spiegelde aluminium van het luifeldak wekt de indruk alsof het paviljoen vrij als rook tussen de bomen zweeft, door zijn reflecterende eigenschappen vormt het een uitbreiding van het park en de lucht. Bovendien reageert het uiterlijk van het paviljoen op de weersomstandigheden, waardoor het versmelt met haar omgeving, aldus SANAA. 

serpentine.jpg  serpentine-2.jpg
Het paviljoen na oplevering in juli 2009.

De opdracht voor een ontwerp van het tijdelijke paviljoen wordt sinds 2000 gegund aan een architect die nog niet eerder een project realiseerde in Groot Brittannië. Grote namen zijn SANAA voorgegaan, zoals Rem Koolhaas en Cecil Balmond, MVRDV, Oscar Niemeyer, Toyo Ito en Zaha Hadid.


Kazuyo Sejima (right) and Ryue Nishizawa (left)
© 2008 Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa / SANAA
Photograph © Takashi Okamoto

www.serpentinegallery.org

Reageer op dit artikel