nieuws

Project – Nieuwe Kit in Amsterdam

Geen categorie

Op de hoek van de Bos en Lommerweg en de Leeuwendaalseweg is de bouw gestart van een woontoren die de nieuwe identiteitsdrager moet worden van de Kolenkitbuurt in Amsterdam. De 57 meter hoge toren is ontworpen door plaatsgenoot HM Architecten.

Project – Nieuwe Kit in Amsterdam

De Kolenkitbuurt heeft haar naam te danken aan de zogenoemde ‘Kolenkit’-kerk. Door de nieuwbouw aan de A10 is deze kerk zo ingebouwd, dat zij haar prominente positie heeft verloren. De nieuwe toren van 17 bouwlagen bij het metrostation Vlugtlaan aan de Bos en Lommerweg gaat deze icoonfunctie overnemen. 

Kenmerkend voor de ‘New Kit’ is de scheefstand: de toren staat negen graden uit het lood. Deze stand genereert een dynamische, voorwaartse en daarmee ‘optimistische’ beweging naar het westen. Dit wordt versterkt doordat de toren uit de rooilijn van de spoorzone-bebouwing breekt. Vanaf de Bos en Lommerweg toont zij een slank profiel, vanaf het spoor is zij een opvallende verschijning. HM Architecten koos voor een uitvoering in wit natuursteen, een knipoog naar de zwarte kleur van een echte kolenkit.

Bouwer Dura Vermeer hoopt de ‘New Kit’ in de loop van 2010 op te leveren.

www.hm.nl

Foto: Redering Archimago

Reageer op dit artikel