nieuws

Overwinning en apocalyptisch visioen

Geen categorie

Joep van Lieshout heeft in opdracht van de Internationale Beelden Collectie (IBC) een ontwerp gemaakt voor een monumentaal kunstwerk op het Churchillplein in Rotterdam. De acht meter hoge overwinningszuil Cascade wordt het eerste permanente werk van Atelier Van Lieshout voor de openbare ruimte in deze stad.

Overwinning en apocalyptisch visioen

De zuil wordt gevormd door achteloos op elkaar gestapelde olievaten, bij elkaar gehouden door een druipende polyester massa menselijke figuren, druppels, vlekken en materie die uit en tussen de vaten stromen. De figuren hangen aan de vaten of druipen naar beneden in larmoyante poses of ontrekken zich aan de stroom en klimmen naar de top van de stapel. Volgens van Lieshout  “altijd strevend naar een oplossing”.

Atelier Van Lieshout heeft in de zuil zijn visie op de ontwikkelingen van de consumptiemaatschappij verwerkt. De kredietcrisis is hier slechts een onderdeel van. Ander probleem vormt de slinkende voorraad grondstoffen die er toe leidt dat er op een andere manier moet worden nagedacht over energie(verbruik). De leeglopende olievaten – oude iconen van de wereldhavenstad Rotterdam – symboliseren die oprakende bronnen. In onderwerp en in beeld verwijst Cascade naar de Pestsäule in Wenen, een monument ter herinnering aan de pest en de overwinning van de stad op de pest. Ook Cascade is overwinning en apocalyptisch visioen ineen.

Churchillplein
Van Lieshout koos in overleg met de gemeente voor het   Churchillplein, hartje stad, te midden van het drukke verkeer en bankgebouwen. Het plein   is een belangrijk kruispunt op de twee grote assen van de binnenstad, de Coolsingel en de Westblaak en mist een markering. 
Om de omwonenden en de wijk erbij te betrekken worden er diverse activiteiten in de aanloop naar het beeld georganiseerd. 

Reageer op dit artikel