nieuws

Oplevering – Voormalige kosterwoning uitgebreid

Geen categorie

ME-2 architecten heeft een rijksmonument in het oude centrum van Medemblik uitgebreid. De Rijksdienst voor monumenten stelden in een schrijven dat zij ‘in beginsel geen bezwaar hebben tegen het maken van een uitbouw aan het pand, mits deze zo ondergeschikt als mogelijk wordt uitgevoerd, zowel qua bouwvolume als qua detaillering en materiaalgebruik.’

Oplevering – Voormalige kosterwoning uitgebreid

Dit creëerde echter een spanningsveld met de wens van de bewoners die meer ruimte in de keuken en grotere slaapvertrekken voor de opgroeiende kinderen wilden hebben. Om de nieuwbouw toch ondergeschikt te laten zijn, hebben de architecten ervoor gekozen de ondergeschiktheid in detaillering en bouwvolume ver door te voeren. 

Kosterwoning3

De uitbreiding is aan de noordwestzijde van de woning gerealiseerd. Voor het materiaal is gekozen voor leisteen wat al aanwezig is op het dak van de naastgelegen St. Martinuskerk om het totaalbeeld zo rustig en harmonieus mogelijk te laten zijn. Het volume volgt in hoofdlijnen de contouren van de bestaande woning, zonder toevoegingen van goten, overstekken en overige detaillering. 

Kosterwoning2

Foto’s Pieter Prins

www.me-2.nl

Reageer op dit artikel