nieuws

Oplevering – Schoenontwerp op een voetstuk

Geen categorie

Twee velden met roestvaste stalen staven waarop schoenen balanceren als kleurrijke objecten, met daaromheen een kastenwand die de ruimte omsluit: Maurice Mentjens leefde zich uit in het interieurontwerp van een exclusieve schoenenwinkel in Maastricht.

De winkel Kymyka shoes and bags in Maastricht heeft zich gespecialiseerd in ’s werelds meest exclusieve merken. De opdrachtgevers wilden dan ook een ingetogen, moderne winkel met een chique uitstraling. De winkelruimte aan de Minckelersstraat beslaat twee herenhuizen uit begin vorige eeuw die spiegelbeeldige plattegronden hebben. De huizen zijn middels een doorbraak met elkaar verbonden. Mentjens gebruikte de verticalen als structuurbepalende elementen. De kolom die de scheidingsmuur vervangt, ligt precies op het snijpunt van de plattegrond. De stalen draagbalk is over de gehele hoogte voorzien van spiegels. Op dit punt kun je via de spiegelbeelden de hele winkelruimte overzien. De twee bestaande schoorstenen zijn ingezet als passpiegels. 

De centrale presentatie wordt – letterlijk – gedragen door twee velden met stalen buizen. Ze fungeren als fragiele sokkels waarop de, veelal hooggehakte, schoenen worden geëtaleerd. De constructie is even eenvoudig als uitgekiend: de buizen zelf zijn in een vast grid stevig in de zwevende vloer verankerd en de schoenen zijn met behulp van sterke magneten vastgezet. 

De ruimte is omsloten door halfhoge, multifunctionele consoles, waarin alle winkelfuncties zijn ondergebracht: kastruimte, vitrines, maar ook uitgespaarde zitbankjes en technische voorzieningen. Alleen de verkoopbalie zelf steekt de ruimte in. 

Boven de houten consoles is een regelmatig balkenpakket aangebracht. De balken lopen door langs de ramen en blijken geschikt voor het etaleren van smalle objecten als schoenen en tassen. Wanden, plafond en balken zijn in dezelfde kleur geschilderd en zorgen zo voor een gevoel van rust.

www.mauricementjens.com

Reageer op dit artikel