nieuws

Oplevering – Licht en open woonzorgcentrum

Geen categorie

Op een voormalige glastuinbouwlocatie in Bleiswijk maakte VVKH Architecten een ontwerp voor woonzorgcentrum De Tuinen. In dit gebouw bevinden zich 38 zorgappartementen voor bewoners met een zorgindicatie, zeven ‘zorgvilla’s’ voor psychogeriatrische patiënten en een ontmoetingscentrum voor ouderen.

Woonzorgcentrum Bleiswijk-2.jpg    Woonzorgcentrum Bleiswijk-4.jpg

De zorgappartementen zijn op de verdieping gegroepeerd rondom een ruim atrium. Hier is op de eerste verdieping een plein gecreëerd dat dient als ontmoetingsplek. Deze lichte ruimte vormt de spil van het gebouw. Een binnenstraat op de begane grond verbindt de entreehal en het restaurant met de huiskamer van het ontmoetingscentrum. Op de begane grond zorgen een activiteitenruimte/filmzaal, een gezondheidscentrum en een apotheek voor levendigheid.

Woonzorgcentrum Bleiswijk-3.jpg    Woonzorgcentrum Bleiswijk-6.jpg

De zorgvilla’s bevinden zich in een vleugel aan de westzijde. Het ‘solarium’, een afgesloten galerij met vides, zitjes en trappen heeft een volledig glazen pui en biedt toegang tot de deels besloten tuin.

Licht en openheid is voor deze doelgroep essentieel. Nergens in het complex zijn donkere binnengangen. Het atrium en solarium, met groene planten binnen en buiten, geven de bewoners het idee buiten te zijn. In het atrium kan men lezen of converseren, maar ook kijken naar de bezoekers van restaurant en het gezondheidscentrum. 

Woonzorgcentrum Bleiswijk-5.jpg

Aanvankelijk was het dak van het atrium ontworpen als een kassendak, verwijzend naar het kassengebied in de omgeving. De bewoners van het gebouw komen veelal uit de regio. Tijdens het ontwerpproces kreeg dit atrium een meer huiselijk karakter; een besloten dak met ronde lichtkoepels is ‘als een tafel’ in de ruimte geplaatst. 

www.vvkh.nl 

Woonzorgcentrum Bleiswijk-1.jpg

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels