nieuws

Ophef over schedel-abri

Geen categorie

Kunstenaar Joep van Lieshout moet maandag bij de opening van zijn abri in de vorm van een schedel zijn ontwerp uit komen leggen. Samen met een bushokje in de vorm van een ei, wordt het project getiteld Alfa en Omega maandag 20 april onthuld in het Leerpark te Dordrecht. Gisteren meldde het AD dat het kunstwerk de kinderen van de naastgelegen basisschool angst inboezemt en dat zij een handtekeningenactie zijn gestart om de schedel weg te halen.

Alfa en Omega ei Alfa en Omega schedel

Het kunstwerk van Atelier Van Lieshout is voortgekomen uit het kunstproject ‘Attachment’ in het Leerpark. Een project dat op initiatief van de Coöperatie Ontwikkeling Leerpark en het Centrum Beeldende Kunst is opgezet. De onthulling valt samen met een grootse openingsmanifestatie van de ‘Week van het Leerpark,’ een feestweek voor de 4 scholen op het Leerpark waarbij ontmoeting en gezamenlijke projecten centraal staan. 

Het ei en de schedel staan voor het begin en het einde in het leven: een reis voor de langere termijn. Tegelijkertijd vertelt het iets over de middenlange termijn: de studie en uiteindelijke carrière van de studenten. Maar de directeur van de basisschool, Jaap Nieuwenhuis, vertelt dat de kinderen de schedel met de dood associëren en het een doodshoofd noemen. Kunstenaar Van Lieshout is bereid om de symboliek op de school uit te komen leggen.

www.ateliervanlieshout.com

Reageer op dit artikel