nieuws

Nieuw geluid voor Nederland op de Enschedese Cultuurmijl

Geen categorie

De internationaal vermaarde geluidskunstenaar Bill Fontana heeft Enschede uitgekozen voor zijn eerste project in Nederland. Na –letterlijk en figuurlijk- geruchtmakende projecten in onder meer New York (Madison Square Park), Sydney (Harbour), Londen (Millenniumbrug over de Theems), en Parijs (Arc de Triomphe) heeft Bill Fontana zijn oog en oor laten vallen op de Cultuurmijl van Enschede. Voor deze bijzondere locatie ontwerpt Fontana het eerste permanente geluidskunstwerk in de openbare ruimte van Nederland.

Nieuw geluid voor Nederland op de Enschedese Cultuurmijl

Het geluid van Bill Fontana zal op meerdere plekken langs de Cultuurmijl te horen zijn. De eerste verrassende klanken zullen komen vanuit de toren van de Grote Kerk op de Oude Markt. Het eindpunt is het binnenstraatje van Het Rozendaal, het cultuurcomplex waarin onder meer het museum TwentseWelle, kunstcentrum 21rozendaal en diverse kunstenaarsateliers gevestigd zijn. De Cultuurmijl is een voor Nederland unieke route die van de binnenstad naar de wijk Roombeek leidt langs tal van monumenten en culturele instellingen, zoals Concordia Kunst & Cultuur, het Nationale Muziekkwartier en het Rijksmuseum Twenthe. 

Het geluidskunstwerk van Bill Fontana wordt feestelijk gelanceerd op vrijdag 15 mei 2009 voor de Grote Kerk in Enschede. Aansluitend wandelen Fontana en de andere genodigden over de Cultuurmijl om het gehele geluidskunstwerk te ervaren. Bill Fontana geeft op 15 mei ook een lezing over zijn wereldwijde werken. 

Bill Fontana (Cleveland 1947) studeerde filosofie en muziek in New York en begon in 1976 met het creëren van geluidskunstwerken. Fontana gebruikt geluiden uit de natuurlijke omgeving – zoals de vibraties van de Millenniumbrug in Londen – om een muzikaal klinkende compositie te maken. Voorbeelden hiervan zijn te vinden op de website van Fontana: resoundings.org .

In nauwe samenwerking met de SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) initieert de gemeente Enschede de komende jaren tal van activiteiten langs de Cultuurmijl. Zo worden jaarlijks (tot 2012) twee kunstenaars op het gebied van geluids- en/of lichtkunst uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan dit unieke cultuurproject.

Bron: persbericht gemeente Enschede

Reageer op dit artikel