nieuws

Flinke teruggang in bouwactiviteiten

Geen categorie

In 2009 worden alle bedrijfssectoren hard getroffen door de recessie. De totale Nederlandse economie krimpt naar verwachting met 3,3 procent. De sectoren groothandel, industrie en transport krijgen zware klappen door een sterk afnemende export. De bouw wordt geconfronteerd met een sterke afname van de investeringen. De detailhandel wordt geraakt door de toenemende financiële onzekerheid van consumenten.

Dat voorspelt het ING Economisch Bureau. De bouw reageert volgens de ING betrekkelijk laat op de economische neergang. Daardoor is in de eerste helft van 2009 nog flink doorgebouwd aan eerder aangenomen bouwprojecten. De daling van de bouwproductie zal pas in de tweede helft van 2009 zichtbaar worden. 

De naderende krimp komt al wel tot uiting in een sterke daling van de orderportefeuilles, met een terugloop van 8,5 maanden in juni 2008 tot 6,7 maanden in februari 2009. De recessie treft vooral de woning- en utiliteitsbouw. Daar wordt in 2009 een productiedaling van 6 procent verwacht. Naar verwachting worden dit jaar 70.000 woningen gebouwd.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel