nieuws

BNA maakt meer winnaars regioprijzen bekend

Geen categorie

Na de winnaar van Regio Noord, heeft BNA nu ook de eerste prijzen bekend gemaakt van de regio’s Oost, Noordwest/Centrum, Delta en Zuid. De winnaars zijn respectievelijk: IAA Architecten, M10 Architecten, Meyer en Van Schooten Architecten en Architectenbureau Van den Heuvel.

BNA maakt meer winnaars regioprijzen bekend

In regio Oost is het ROC van Twente in Hengelo van Harry Abels (IAA Architecten) en restauratiearchitect Maarten Fritz (Architectenbureau Fritz) als beste beoordeeld (zie de Architect, januari 2009, pag. 42-49). De jury onder leiding van Edwin Oostmeijer was bijzonder onder de indruk van de wijze waarop het brede programma van dit community college is ingevuld en noemde het gebouw niet alleen een inspirerende studieplek maar ook een nieuw hart voor de stad.

BNA prijs NWC
Foto: René de Wit

“Bouwkunst in optima forma’ noemde de jury van regio Noordwest/Centrum, onder leiding van Christian Rapp, het project Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (M10 Architecten, Eindhoven). ‘Esthetiek en maatschappelijk belang sluiten hier naadloos op elkaar aan, de kliniek heeft onbetwist een positieve invloed op samenleving en bewoners.’ ( zie de Architect, juli-augustus 2008, pag. 78-81)

BNA prijs Delta
Foto: Imre Csany

De renovatie van het Ministerie van Financiën door Meyer en Van Schooten Architecten is tot winnaar benoemd in regio Delta uitgeroepen (zie de Architect, maart 2009, pag. 42-49).  Uit het juryrapport: ‘Het tot voor kort gesloten, ontoegankelijke en sombere fort is met een aantal slimme, weloverwogen keuzes veranderd in een transparant en toegankelijk gebouw. De openheid en transparantie zorgen voor imagoverbetering van het ministerie van Financiën, voor een prettige, ruimtelijk interessante werksfeer maar ook voor een dynamisch straatbeeld.’

BNA prijs Zuid
Foto: Michiel Kievits Fotografie

Paviljoen met zwembad in Rijsbergen van Paul van den Heuvel heeft in regio Zuid gewonnen. De jury onder leiding van Henk Döll heeft grote waardering voor deze kleine opgave die ‘consistent, liefdevol en tot in ieder detail perfect is uitgewerkt. Het ontroerende paviljoen is een ode aan het architectenvak.’

Alle winnaars en genomineerde projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2009, die op 23 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

www.bnagebouwvanhetjaar.nl

Reageer op dit artikel