nieuws

BAM en DHV winnaars energieneutraal bedrijventerrein

Geen categorie

DHV en samenwerkende BAM bedrijven zijn de winnaars van de prijsvraag ‘Energieneutraal bedrijventerrein’ van de gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant. DHV won de ideeënwedstrijd en ontvangt €25.000. BAM won de realisatiewedstrijd en mag het winnende systeem uitvoeren op het bedrijventerrein Vossenberg West II te Tilburg. Dat wordt hiermee het eerste energieneutrale bedrijventerrein van Nederland.

BAM en DHV winnaars energieneutraal bedrijventerrein

Vossenberg wordt gezien als een proeftuin om nieuwe energietechnieken te profileren en ervaringen te delen. De inzenders moesten een concept uitwerken voor een energieneutraal bedrijventerrein en hiervan de energetische en kostenconsequenties inzichtelijk maken. De winnaars realiseerden ‘de grootste energiebesparing op vernieuwende wijze’. 

DHV koos voor een biogasinstallatie met een warmtekrachtkoppelingssysteem en flexibele zonnecellen. Hiermee realiseert het bedrijf een energieneutraliteit van ongeveer 80%. De jury prees de flexibiliteit en het feit dat het overgebleven gas wordt opgewerkt naar aardgaskwaliteit. Zo blijven de investeringen in collectieve infrastructuur beperkt. 

De flexibele zonnecellen zijn goedkoper dan gewone zonnecellen. DHV viel hiernaast op door de duurzame visie die ze geven op parkmanagement, vervoer op het bedrijventerrein en het beheer van de openbare ruimte.

BAM heeft een concept ingediend waarmee het 75,5% energieneutraliteit realiseert in de bedrijfspanden. Het concept is gericht op het terugbrengen van het normale energiegebruik door gebruik te maken van atria, Sheddaken, warmte-koude opslag in de bodem en betonkernactivering. Tenslotte zet BAM in op energiebesparing in de werkprocessen die in het gebouw plaatsvinden. De jury prees het feit dat kan worden insprongen op afwijkende energie- of gebouwbehoeften. Ook gaat het voorgestelde idee innovatief om met bestaande technieken, wat de kans vergroot dat bedrijven ervoor durven te kiezen. Ook is de jury te spreken over de integrale procesaanpak die het mogelijk maakt om de systemen op maat toe te passen en indien gewenst te financieren.

Reageer op dit artikel