nieuws

Architectuur in een gelukkig dorpsleven

Geen categorie

Hoe kan een zorgeloos, gelukkig dorpsleven er in deze tijd uitzien en welke rol speelt architectuur daarin? Nieuwe Erven, een initiatief van Onix, DAAD Architecten en Peter Kan, onderzocht de eigentijdse woonvormen voor dorpsbewoners met en zonder zorgbehoefte, voor jong en oud. In vier modellen worden voorbeelden getoond die laten zien wat er gebeurt als mensen op een ‘Nieuw Erf’ gaan wonen.

Het uitgangspunt was een basis-erf met hierop een boerderij. De grootte van het kavel is 7 hectare. De oude boerderij van het Oldambster-type, heeft 600 m2 bebouwd oppervlak. De kenmerken die werden overgenomen van dit bais-erf zijn de positie van de boerderij op het kavel, de grootte van het kavel en de positie van het erf ten opzicht van de weg. 

Vier modellen

boerderij - gast aan tafel.jpg
‘Gast aan tafel’. Hier wonen mensen die houden van koken, samen en voor elkaar en dorpsbewoners. Een woongroepachtige setting, met voldoende privéruimte in de woning. Op het erf ligt de nadruk op gemeenschappelijk gebruik en ruimte die bij verschillende gelegen wordt gebruikt door derden. Rond een oude hergebruikte boerderij komen 16 wooneenheden voor 32 personen. 

Boerderij Kashba-Erf.jpg
‘Kashba-erf’. De ruimte op dit erf vormt een scala aan intieme plekken, de woningen staan los of geschakeld, schijnbaar willekeurig door elkaar. Intiem wonen, in het groen en op het erf. De wooneenheden in dit model variëren tussen de 50 en 100 m2. De woningen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt en ingedeeld, ze zijn flexibel in dagelijks en toekomstig gebruik. 

Boerderij - gezond mix.jpg
‘Een gezonde mix’. In dit model staat een (oude) boerderij in de vorm van een hoofdgebouw met schuren en bijgebouwen op het erf, alsof het nog in bedrijf is. Daarnaast komt er nieuwbouw. De wooneenheden verschillen in grootte, maar passen alle bij de maat van het erf en de boerderij. Nieuwe functies voor de boerderij kunnen zijn: een kinderboerderij gecombineerd met kinderopvang en beheerderswoning in het voorhuis, een Zorgbox op de deel van de boerderij. 

boerderij-kunst en kitsch.jpg
‘Tussen kunst en kitsch’. De bestaande boerderij wordt gebruikt als basis voor de kunstzinnige pionier om ruimtes in of aan te timmeren. Delen van de schuur worden opgevuld met woningen. De boerderij wordt gezien als paraplu waarin losse volumes worden geplaatst. De wooneenheden op het erf variëren tussen de 150 en 200 m2, hiervan is een gedeelte ingericht als werkruimte/atelier. Op het erf wonen maximaal tien personen. In de boerderij bevinden zich woon- en werkeenheden, in het voorhuis is ruimte voor exposities en een kinderopvang. 

Expositie
Tot en met juni toert Nieuwe Erven met een keet met expositie door zoveel mogelijk dorpen in Midden-Drenthe. De expositie toetst de relevantie en haalbaarheid van de voorstellen. Aan de hand van een spel komen thema’s aan de orde als ‘ouder worden in je dorp’. Het is de bedoeling dat de interactie tussen de architect, de toekomstige gebruikers en mogelijke ontwikkelaars van het Nieuwe Erf-concept in stand blijft. Hiertoe is de website www.nieuweerven.info gelanceerd. 

Het onderzoek kwam mede tot stad dankzij het Stimuleringsfonds voor Architectuur dat reageerde op het rapport ‘Ouderen onder Dak’ uit 2006. Het Stimuleringsfond deed naar aanleiding van dit rapport en een oproep voor zorgarchitectuur wat resulteerde in het onderzoek van Daad, Onix en   Peter de Kan.

Reageer op dit artikel