nieuws

VMX Architects wint prijsvraag voor Hilton hotel in Mongolië

Geen categorie

Met hulp van jonge architecten uit de hele wereld stampt de Jiang Yuan Waterengineering Company in Mongolië de nieuwe nederzetting Ordos100 uit de grond. In dit kader heeft het Amsterdamse architectenbureau VMX Architects een prijsvraag gewonnen voor het Hilton hotel.

VMX Architects wint prijsvraag voor Hilton hotel in Mongolië

Ordos is door Mr. Cai, de voorzitter van de Jiang Yuan Waterengineering Company, internationaal op de kaart gezet. Op zijn verzoek hebben de Chinese kunstenaar AiWeiWei en de Zwitserse architect Herzog & de Meuron honderd jonge architecten uit de hele wereld geselecteerd om een luxe villa van 1.000 m2 te ontwerpen. Binnen een jaar na de start van dit project zijn al een museum en een tiental artist-in-residence studio’s opgeleverd. Dit wordt binnenkort gevolgd door een restaurant en diverse woningen. De bouw van een groot muziekgebouw staat op stapel.

vmx_hilton2

Dit jaar wordt de eerste paal van het Hilton hotel geslagen. Het programma omvat 300 kamers, verschillende restaurants en bars, vergadervoorzieningen en een uitgebreid sportcentrum. Het hotel ligt tussen het centrum van Ordos100 en een nieuw aan te leggen golfbaan, direct naast het museum, het muziekgebouw en het restaurant. Het hotelcomplex meet 32.000 m2 BVO en de bouwkosten zijn geraamd op 46 miljoen euro.

VMX ontwierp een groot cirkelvormig gebouw dat vanuit alle kamers maximaal uitzicht op de omgeving te biedt. De vorm draagt bij aan een efficiënte bedrijfsvoering. Alle voorzieningen liggen midden in de cirkel, beschermd tegen het barre klimaat in Mongolië. De parkeergarage, de keukens en de andere facilitaire ruimtes liggen ondergronds.

VMX heeft een functioneel plan gemaakt dat verwijst naar belangrijke elementen uit de Mongoolse cultuur, waaronder de zon, de maan en de yurt, de traditionele behuizing van de lokale bevolking.

http://www.vmxarchitects.nl/ordos/hilton.htm 

www.ordos100.com

Reageer op dit artikel