nieuws

Project – Creatieve ondernemers ontwerpen eigen kantoor

Geen categorie

Middenin de recessie waagt een aantal creatieve ondernemers zich aan een experiment: ze bouwen samen een kantoorgebouw op IJburg in Amsterdam waar ze hun bedrijven in kunnen huisvesten. De ondernemers zijn dus zelf opdrachtgever en hebben zo optimaal zeggenschap over architectuur, uitstraling en interieur.

Project – Creatieve ondernemers ontwerpen eigen kantoor

Het idee ontstond toen de architecten Dirk Jan van WieringhenBorski (bnb architecten) en Rene de Prie (bo6 architecten) onafhankelijk van elkaar naar de gemeente stapten met de vraag om huisvesting. De gemeente bracht hen met elkaar in contact en samen bedachten ze dat ze met meerdere kleinere bedrijven samen opdrachtgever en eindgebruiker konden worden. Naar aanleiding hiervan wees de gemeente hen een fraaie locatie aan de rand van Steigereiland toe. Na een oriëntatieperiode vroegen de initiatiefnemers Lingotto uit Amsterdam de ontwikkeling te begeleiden en een deel van het risico voor haar rekening te nemen.

Uiteindelijk namen acht verschillende ondernemingen deel aan het planproces. In gezamenlijk overleg is een programma van eisen opgesteld. Omdat deze eisen ontstonden vanuit de ondernemers, is het een bijzonder gebouw geworden. Zo waren de ondernemers het er unaniem over eens dat elke ruimte zou moeten grenzen aan een buitenruimte en zicht zou moeten hebben over het water. Ontmoeting tussen de verschillende opdrachtgevers van het gebouw is het leidende thema, wat heeft geleid tot een open structuur met een ruime collectieve hal. Tot slot is gekozen voor een transparante gevel.

Het ontwerp van bnb architecten en bo6 architecten wordt door aannemingsmaatschappij K. Dekker gebouwd. Het gebouw wordt juridisch gesplitst, zodat elke opdrachtgever eigenaar is van zijn eigen deel. Het kantoor zal na oplevering naast de kenmerkende witte boogbrug naar IJburg een herkenbaar punt vormen. 

 

www.b-n-b.nl

www.bo6.nl

www.lingotto.nl

Reageer op dit artikel