nieuws

Oplevering – Fraaie woningen voor kwetsbare groep

Geen categorie

Spring Architecten leverde onlangs het project Eleonora op in de Bredase wijk Ginneken. In deze twaalf appartementen wordt een bijzondere doelgroep gehuisvest: schizofrene jongeren die toe zijn aan een vorm van zelfstandig wonen. Opdrachtgever is Wonen Breburg, die voor Stichting de Terp en zorginstelling ASVZ optrad om hun droom te verwezenlijken: een passende huisvesting voor kwetsbare volwassen kinderen.

Het plan werd eerst ontwikkeld als een normaal appartementencomplex met veertien huurwoningen. Het gebouw maakt onderdeel uit van het herstructureringsplan op een locatie waar eerst noodwoningen van na de Tweede Wereldoorlog stonden.

eleonora2

Omdat de appartementen voor een brede doelgroep zijn bedoeld, zijn ze ook geschikt voor ouderen en mindervaliden. Toen Stichting de Terp zich met haar vraag bij de opdrachtgever meldde, was het vrij eenvoudig om het plan geschikt te maken voor haar wensen. Twee appartementen op de begane grond werden samengevoegd tot een ruimte voor de centrale woonkamer en keuken en er is een permanente ruimte voor de zorgverlener. Deze centrale voorziening is voor iedereen vanuit het trappenhuis bereikbaar.

De woningen met drie kamers hoefden niet aangepast te worden, maar als een van de bewoners op latere leeftijd lichamelijk beperkingen krijgt, zijn aanpassingen binnen de basiswoning goed te realiseren. 

Het plan zelf kenmerkt zich door een architectuur waarbij ernaar gestreefd is om aansluiting te behouden met de sfeer van de omliggende woningen die bestaan uit twee lagen met een kap. De detaillering en materiaalkeuze zijn daarop afgestemd. Het resultaat is een plan met een warme uitstraling, in het bijzonder door de basis van helder rode baksteen in combinatie met een zacht gemeleerde witte baksteen. De houten galerijschermen zorgen voor privacy tussen deze woningen en de aangrenzend patiowoningen.

 

www.spring-architecten.nl 

Reageer op dit artikel