nieuws

Ontwerpwedstrijd herontwikkeling Stadskantoor Rotterdam

Geen categorie

De gemeente Rotterdam organiseert een ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Stadskantoor in het Laurenskwartier. Architecten kunnen zich vanaf 13 maart aanmelden. Nog dit jaar wordt de winnaar bekend gemaakt.

Ontwerpwedstrijd herontwikkeling Stadskantoor Rotterdam

In het voorjaar nomineert een commissie vijf bureaus. Hun ontwerpen worden in augustus gepresenteerd. Ook de inwoners uit Rotterdam de gelegenheid krijgen hun mening te geven.

De plannen voor het nieuwe Stadskantoor passen in het beleid van de gemeente om het Laurenskwartier te transformeren tot een aantrekkelijk stedelijk gebied. De eisen voor het ontwerp sluiten hierop aan: toonaangevende architectuur met een unieke combinatie tussen oud en nieuw, duurzaam, en met volop mogelijkheden voor wonen, werken en ontmoeten.

Het kantoor gaat onderdak bieden aan de Stadswinkel XL (het centrale loket voor gemeentelijke diensten en producten), gemeentelijke kantoren, een ondergrondse parkeergarage en 144 starterswoningen. Bovendien komt er een passage tussen de Coolsingel en het Laurenskwartier, aangevuld met horeca en detailhandel. 

Een deel van het bestaande stadskantoor blijft behouden, namelijk het L-vormige gedeelte uit de jaren vijftig gelegen aan de Meent en de Haagseveer. In maart start de sloop van de aanbouw uit de jaren tachtig aan het Rode Zand. Om te zorgen dat het gebied tijdens de herontwikkeling zo levendig en aantrekkelijk mogelijk is, krijgen de winkelpanden aan de Meentzijde na de zomer een culturele invulling.

www.obr.rotterdam.nl

Reageer op dit artikel