nieuws

Nationaal Historisch Museum langs de Rijn

Geen categorie

Het Nationaal Historisch Museum in Arnhem komt op een locatie direct aan de Rijn en naast de John Frostbrug. Dat maakte de directie van het toekomstige rijksmuseum woensdag bekend. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft ingestemd met de keuze.

De locatie wijkt af van de oorspronkelijke plannen, op basis waarvan Arnhem de vestiging van het Nationaal Museum Historisch in de wacht sleepte. Volgens die plannen kwam het museum aan de noordkant van Arnhem, als buurman van het Nederlandse Openluchtmuseum en dierentuin Burgers’ Zoo. 

NHM Houben
Het oude voorstel van Francine Houben gaat niet door.

De nu gekozen locatie past volgens museumdirecteur Erik Schilp beter in het nieuwe concept dat onder meer aandacht schenkt aan de thema’s Oorlog en Vrede en Land en Water. De directie wijst de komende weken de architect aan voor het ontwerp van het nieuwe museum. Daarbij wil het museum gebruikmaken van het bestaande kantoor van Volkshuisvesting dat nu nog op de gekozen plek staat.

Het is nog onduidelijk wanneer het museum aan de Rijn zijn deuren opent. Aanvankelijk zou het museum in 2011 opengaan. Tot de opening richt het Nationaal Historisch Museum mogelijk tijdelijke exposities in. Voorzitter Atzo Nicolaï van de Raad van Toezicht van het Nationaal Museum meldt dat bij het ministerie van OCW nog geen budget is gereserveerd voor de aankoop van het bestaande gebouw.

www.nationaalhistorischmuseum.nl

Reageer op dit artikel