nieuws

MVRDV’s visie op Groot Parijs 2030

Geen categorie

President Nicolas Sarkozy heeft grootse plannen voor de Franse hoofdstad Parijs. In juni 2008 gaf hij tien teams van architecten en stedebouwkundigen de opdracht om met een voortel te komen voor een ‘Grand Paris’. Gisteren, op 12 maart 2009, presenteerde MVRDV zijn visie op het Parijs van de toekomst getiteld ‘Paris Plus petit’.

MVRDV’s visie op Groot Parijs 2030

MVRDV ziet Parijs als een stad met meer: meer ambitie, meer optimisme, meer efficiëntie, meer compactheid en meer ecologie.

MVRDV Parijs 2030 2

MVRDV wil Parijs klaarmaken voor een toekomst als Europese metropool waarin niet alleen ruimte is voor groei, maar ook voor groene gebieden zodat het prettig is en blijft om er te wonen. ‘Paris Plus petit’ wedijvert in ambitie en schaal met de veranderingen die baron Hausmann in de 19e eeuw doorvoerde. 

Het plan bestaat uit vier delen. De Synthesis beschrijft 17 grote interventies en definieert ruimtelijke indeling van de stad. Zo maken een groot centraal station bij Les Halles en een ondergrondse infrastructuur ruimte vrij voor nieuwe en groene stedelijke huisvesting. Met de software van de City Calculator wil MVRDV het gedrag en het presteren van de stad in kaart brengen en haar daarna te vergelijken met andere steden. Het onderdeel Data levert de gegevens en is gebaseerd op gedetailleerd onderzoek. De Observations zijn artikelen over de achtergronden, geschiedenis, capaciteiten en problematiek van een grote stad als Parijs.

MVRDV Parijs 2030 4

‘Paris Plus petit’ en de negen andere plannen zullen 29 april 2009 worden gepresenteerd en tot 22 november te zien zijn op de tentoonstelling in het “Cité de l’Architecture”, zie www.citechaillot.fr.

Reageer op dit artikel