nieuws

ING kwartaalbericht: Krimp in alle deelsectoren bouw

Geen categorie

De ING bevestigt in zijn kwartaalbericht dat in de tweede helft van 2009 de bouwproductie krimpt met een geschatte 4,9%. Vooral de woningbouw en utiliteitsbouw worden hard getroffen. Ook bedrijven investeren minder in bedrijfspanden. De infrasector wordt daarentegen gesterkt door overheidsopdrachten.

In 2008 liet de bouwproductie nog een flinke groei zien van 4,8%, het is voor het eerst sinds 2003 dat alle deelsectoren zullen krimpen. Vooruitkijkend verwacht het ING Economisch Bureau dat in 2009 en 2010 de bouwproductie met respectievelijk 4,9% en 5,2% per jaar afneemt (zie tabel).

Projectontwikkelaars zijn de eersten die de recessie ondervinden. De onzekere financiële situatie van consumenten heeft geleid tot een sterke afname van aankopen van nieuwbouwwoningen. In het vierde kwartaal 2007 werden 8.489 woningen verkocht tegen 4.312 in hetzelfde kwartaal in 2008 (zie figuur). In veel gevallen halen ontwikkelaars hun verkoopeis niet meer door deze daling en passen hun strategieën aan om tot een verkooppercentage van 70% te komen. 

Reageer op dit artikel